Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Για την ανάρτηση του πεντακοσάρικου.

Εδώ φιλε μου εγω πηγα σε τράπεζα να κανω 700ε χαρτονονομίσματα που ειχα σε 2ευρα απο τη δουλειά μου και μου είπαν οτι θα μου κρατησουν και...
7-10 ευρω για την ανταλλαγή. Αν ειναι δυνατόν!! Σα να πήγα δηλαδή με κάρματα να αγοράσω χαρτονομήσματα??? Πρέπει να τα έκανα πρώτα κατάθεση σε λογαριασμό τους, αν είχα βέβαια, και μετά να τα τραβούσα απο αυτόματο μηχάνημα. Ότι να ναι.. Τι ψάχνεις να βρεις;

πηγή: tromaktiko

ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ!!!!

Σ.Σ.: Γελώντας
Εχω την ατυχια να ειμαι μισθωτος, και την διπλη ατυχια να αμοιβομαι απευθειας απο τον εργοδοτη μου και οχι μεσω τραπεζης. Προσπαθησα να αλλαξω χαρτονομισμα των 500 ευρω σε υποκαταστημα των ΤΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ αγροτικη τραπεζα στον πειραια...
ειχα αστυνομικη ταυτοτητα μαζι μου τυγχανω και πελατης των δυο υποκαταστηματων..αντιμετωπισα ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ..ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ!!!!! ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.....!!! ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!!!!!..


ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ...ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ..ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??ἝΙΝΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Αντισταση στην τοκογλυφια των τραπεζων

Σχετικα με την υπερχρεωση απο καρτες και δανεια που εχουν επιτοκιο μεγαλυτερο του 7,5% τα πραγματα ειναι απλα κατι σαν λαχειο για τον δανειοληπτη επισκεφτητε αυτα τα 2 link και θα καταλαβετε :
http://www.eixe.org/



http://lawblog.gr/2007/11/01/oxi_katasxesh/#meebo
ηρθε ο καιρος να μασ αποζημιωσουν οι τραπεζεσ για τα τοκογλυφικα επιτοκια που μας χρεωναν.
 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανάσα για στεγαστικά δάνεια και ιδιωτικά χρέη

Με διαδικασίες εξπρές προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή και θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή η κ.Λούκα Κατσέλη, είναι κατά βάση υπέρ των δανειοληπτών και συνοψίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξής:

1. Προστασία κατοικίας: προστατεύεται η κύρια ή η μοναδική κατοικία του οφειλέτη (έστω και αν δεν κατοικεί ο ίδιος εκεί), εφόσον η αξία της δεν ξεπερνά το 150% του αφορολογήτου ορίου (άρα 150.000 ευρώ για άγαμο, 300.000 ευρώ για το ζευγάρι κλπ). Το σχέδιο νόμου στην αρχική του μορφή προέβλεπε όριο το 130% (δηλ. 130.000 ευρώ για άγαμο, 260.000 για το ζευγάρι κλπ).

2. Πληρωμή τρέχουσας δόσης: ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να πληρώσει τις τρέχουσες δόσεις και να είναι "ενήμερο" το δάνειό του, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για αναστολή κατασχέσεων κλπ . Το δικαστήριο πάντως μπορεί να το επιβάλει ως όρο, εφόσον αυτό κρίνει πως διαθέτει ικανό εισόδημα, που επαρκεί για την καταβολή των δόσεων.

3. Ελαφρύνσεις από τόκους: από τη στιγμή που θα κατατεθεί αίτηση ρύθμισης, τα χρέη για τα οποία έχει μπει εγγύηση και υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ υποθήκη) εκτοκίζονται με απλό (συμβατικό) τόκο ενήμερης οφειλής και όχι με τόκο υπερημερίας σε καθυστέρηση. Οι υπόλοιπες οφειλές –χωρίς εξασφαλίσεις- δεν παράγουν πλέον κανένα τόκο, θεωρούνται ληξιπρόθεσμες και υπολογίζονται στην αξία που είχαν τη στιγμή της αίτησης.

4. Υποχρεώσεις για τις τράπεζες: προβλέπεται πρόστιμο έως 10.000 ευρώ για μη χορήγηση αναλυτικής κατάστασης οφειλών στον δανειολήπτη.

5. Πιστοποίηση αδυναμίας πληρωμής: διευκρινίζεται πως αρκεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΟΑΕΔ ή έχει κάρτα ανεργίας και να μην έχει αρνηθεί αδικαιολόγητα την προσφορά εργασίας, για να αποδείξει βάσιμα πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα για αποπληρωμή των χρεών του

6. Φορείς συνδρομής δανειοληπτών: με υπουργική απόφαση θα τίθενται όροι και προδιαγραφές για τους φορείς συνδρομής των οφειλετών που θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Δηλαδή "ποιοι, πώς και γιατί" θα μεσολαβούν και θα παρεμβαίνουν για τις οφειλές (δικηγορικά γραφεία κλπ).

7. Δόλια πτώχευση –ευθύνη δανειολήπτη: Οι φορείς υποχρεώνονται να ενημερώνουν σφαιρικά τους δανειολήπτες, για τα ευεργετήματα αλλά και για τις συνέπειες της αίτησης υπαγωγής στο νόμο (πχ σε περίπτωση δόλιας πτώχευσης κλπ) και όχι να τους παρασύρουν σε τέτοιες διαδικασίες, αν δεν υπάρχει πραγματικό έδαφος και λόγος.

Έναρξη του νόμου ορίζεται τελικά η 1η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Την ίδια στιγμή, μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών και αναστολή εκτέλεσης προβλέπει και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, για ιδιωτικά χρέη (σε προμηθευτές κλπ).

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε σε όλες τις ΔΟΥ τις νέες διατάξεις του Κώδικα που ενεργοποιήθηκαν από 1ης Ιουλίου 2010 και θα ισχύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2015 επέρχεται το παλιό καθεστώς.

Με βάση τις νέες διατάξεις, ισχύει ετήσια αναστολή του δικαιώματος των πιστωτών για μέτρα συλλογικής εκτέλεσης.

Αντιθέτως η μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν μπορεί να ξεπερνά πλέον το 10% για τους οφειλέτες –ακόμα και όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

1. από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 επεκτείνεται σε 4 μήνες η δικαστική προθεσμία για την περάτωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται η προθεσμία σε 2 μήνες.

2. Η διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής μπορεί πλέον να ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι και 4 χρόνια, αντί για 2. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής των συμφωνηθέντων χρεών προς το δημόσιο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής από 1.7.2010 και μέχρι 31.12.2014. Από 1.1.2015 περιορίζεται πάλι στα 2 χρόνια.

3. Σε 1 χρόνο, αντί για 6 μήνες, επεκτείνεται η αναστολή του δικαιώματος των πιστωτών (μεταξύ αυτών και του δημοσίου) να λάβουν μέτρα συλλογικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (όπως αίτηση για κήρυξη αυτού σε πτώχευση κλπ) εφόσον περιήλθε σε κατάσταση παύσης πληρωμών. Από 1ης Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται ο περιορισμός του εξαμήνου.

4. Η προσωρινή δικαστική διαταγή, μετά από αίτηση του οφειλέτη, για απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων, παύει να ισχύει μετά την πάροδο 2 μηνών από την έκδοσή της και η ισχύς της δεν μπορεί να παραταθεί.

5. Αποκλείεται η δυνατότητα του δικαστηρίου να διατάξει την αντικατάσταση του μεσολαβητή και το πτωχευτικό δικαστήριο αυτεπαγγέλτως θέτει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής σε περίπτωση άρνησης του έργου από τον ορισθέντα μεσολαβητή.

6. Δεν μπορεί μέχρι το 2014 να προταθεί μείωση που να περιορίζει τις απαιτήσεις των πιστωτών σε ποσοστό μικρότερο του 10% και το οποίο πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών. Για υπερβάλλον ποσό δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

"Σχετικά με την αίτηση για πιστωτική από την Τράπεζα Κύπρου"


"Διάβασα ένα μήνυμα ενος φίλου αναγνώστη που θέλησε να βγάλει πιστωτική κάρτα στην Τράπεζα Κύπρου και η τράπεζα δεν την ενεγκρινε! Ως ανθρωπος του χωρου (δεν ειμαι στην εν λογω τραπεζα) μου προκαλει εντυπωση που η τραπεζα (και η οποιαδηποτε) εαν οπως μας λες δεν χρωστας και εχεις τις καταθεσεις σου εκει δεν σου χορηγησε την κάρτα. Σχετικα με την λεξη ...
"ναυαγια" οπου ετσι αποκαλουν οι τραπεζες αυτους που πληρωνουν ολη την οφειλη του μηνα και δεν εισπραττουν τοκους, οντως ετσι ειναι ΑΛΛΑ ποτε αυτο δεν αποτελει κριτηριο στο οποιαδηποτε εγκριτικο κλιμακιο για να εγκρινει μια κάρτα! Εξαλλου οι τραπεζες κερδιζουν κατι απο τις συναλλαγες των καρτων...
Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι μηπως το οριο της καρτας που ειχες στην αλλη τραπεζα ήταν αρκετα μεγαλο(?) Μήπως έχεις και καπου υπεραναληψη? Διοτι εαν την ειχες (την καρτα) πριν χρονια κάποιες τραπεζες παλιοτερα μοιραζαν τα πιστωτικα ορια με το τσουβαλι.... κατι 10.000 και 20.000 με το καλημερα σας! Εαν εχεις τοσο μεγαλο οριο σε καρτα ακομη και εαν δεν το χρησιμοποιεις αποτελει εν δυναμει δανεισμο! Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να απευθυνθεις στο καταστημα που εκανες την αιτηση και να τους ζητησεις να σου πουν γιατι δεν εγκριθηκε απο την στιγμη που εισαι πελατης τους και δεν εχεις οφειλες! Παντως υπαρχουν περιπτωσεις ανθρωπων που ενω χρησιμοποιουν μια καρτα και μας το δηλωνουν ξαφνικα στην πορεια απο τον ελεγχο στον τειρεσια εμφανιζονται να εχουν αλλες 2 ή 3 καρτες.... απλα κάποιες χρεωστικες καρτες (για αναληψη απο ΑΤΜ) μετατρεπονται εαν καποιος τις χρησιμοποιησει εστω για μια φορα σε πιστωτικη (συνηθως της Eurobank η Euroline... δεν γνωριζω εαν την εχει ακομη...) .
Η δικαιολογια περι "ναυαγιου" δεν ισχυει με ΤΙΠΟΤΑ ωστε να μην χορηγησουν την καρτα!! Παντως προταση μου, δεν χρειαζεται καποιος να εχει πολλες καρτες... καλυτερα μια ή δυο κάρτες με φυσιολογικα ορια (συνολο ολες μαζι το maximum 3.000 με 4.000) μιας και η καρτα ειναι ΔΑΝΕΙΟ με υψηλο επιτοκιο!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
πηγή: troktiko.blogspot.com

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Ακουσον Ακουσον"


"Είμαι δημόσιος υπάλληλος, με λογαριασμό μισθοδοσίας στην Τράπεζα Κύπρου καθώς επίσης και ένα σεβαστο ποσό καταθέσεων εκεί. Πριν από 3 εβδομάδες πήγα να κάνω μια αίτηση για την έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας στην εν λόγω τράπεζα καθ'ότι είχα μια πιστωτική από αλλού και είπα να την καταργήσω για να έχω τις δραστηριότητες μου συγκεντρωμένες σε μία τράπεζα. Εδώ να σημειώσω ότι έχω 2 σπίτια στο όνομά μου καθώς και ένα πολυτελές αυτοκίνητο χωρίς να χρωστάω τίποτα από αυτά καθώς και γενικά να μην χρωστάω πουθενα ούτε ένα ευρώ. Και άκουσον άκουσο! ν αυτή η "μεγάλη' τράπεζα απέρριψε το αίτημά μου στέλνοντάς μου μια επιστολή μετά από 3 εβδομάδες ότι λυπούνται πολύ αλλά το αίτημα μου δεν έγινε δεκτό... Δηλαδή τί έπρεπε να έχω καμμια βίλλα στην Εκάλη και 1.000.000 ευρω στην άκρη συν κανένα ιδιωτικό τζετ για να μου βγάλουν μια πιστωτική; Τους προκαλώ ανοιχτά να με διαψεύσουν καθώς και να σοβαρευτούν λιγάκι..."


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

------------------------------------------------------------------------------

"αγαπητέ φίλε, τους πελάτες σαν εσένα, τους ονομάζουν "ναυάγια" οι τράπεζες. πρόκειται για πελάτες από τους οποίους οι τράπεζες δεν θα κερδίσουν, αφού έχουν χρήματα και θα είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους. έτσι λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος θέλει μια κάρτα, για να την χρησιμμοποιέισει σαν "εργαλείο" οι πιθανότητες να κερδίσει η τράπεζα είναι μηδενικές. σε κάθε περίπτωση, όμως, μόλις ένας πελάτης σαν εσένα "απειλήσει" ότι θα πάρει τα χρήματα του και θα πάει σε άλλη τράπεζα, τότε η έκδοση της κάρτας είναι σίγουρη και μάλιστα με δωρεάν συνδρομή. δοκίμασε το να δεις - έχει πλάκα."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

(οι πληροφορίες αυτές είναι από "μέσα")
πηγή: troktiko.blogspot.com

Το δάνειο εκείνο…

Τάχα πως όλα αλλάξανε! Σ’ όνειρο θα το ζήσω….
…ο Τραπεζίτης με καλεί! Τώρα …θα απαντήσω!

-Πως τα περνάς; με ρώτησε, κι είχε λαχτάρα τόση….
-Να μην πολυσκοτίζομαι, που «ξέχασα» τη δόση!

Της Τράπεζας η «ανοχή», μου ‘πε πως δεν …τελειώνει!!
-Δεν είν’ το χρήμα ικανό τον άνθρωπο να λειώνει!

-Ώσπου δανειολήπτη μου να τηνε «βρεις την άκρη»,
δεν θέλω μεσ’ τα μάτια σου να αντικρύσω δάκρυ!

Θα ‘μαι παρών και δίπλα σου! κι ελπίδα θα σου δίνω…
που …«με το ζόρι» στο ‘δωσα το …δάνειο εκείνο….

Για το πρεστίζ της Τράπεζας, δεν θα το επιτρέψω!
-Κόβω τον πλειστηριασμό! –Δεν θα σε καταστρέψω!

Η Τράπεζα θα επωμιστεί τώρα τα όποια βάρη…
Ποτέ πια και κανένανε, πελάτη δεν θα γδάρει!

Μπαίνει μπροστά στο πρόβλημα! Παίρνει πρωτοβουλία!
τον Έλληνα λογίζεται…. που ‘πεσε σε …δουλεία!

Δεν πρέπει μου ‘πε ο Έλληνας να ζει ημέρες τρόμου!!
μα …απότομα εξύπνησα! …γαμώ το κέρατό μου!!!

Κι εκεί που ζούσα στ’ όνειρο σε μέρος ….ανθισμένο….
χτύπαγε το τηλέφωνο! τ’ αναθεματισμένο!!

-Εμπρός! Νταής εφώναξα! Ποιος θα τα’ ακούσει τώρα;
Μα κάποια, με «απόκρυψη» μου έκοψε τη φόρα:

Με …λύπη της η Τράπεζα, όπως κι ίδια! …όμως…
-Βγήκε το σπίτι «στο σφυρί»! ως όριζε ο …νόμος!

Ξύπνιος στον 5ο όροφο, στα 15 μέτρα….
-Να ρίξω μαύρη στη ζωή ξωπίσω μου μια πέτρα;

Στ’ απόσπασμα με έστησε το …δάνειο εκείνο…
Μα ας ξεχαστώ με δυό γουλιές, απ’ το βαένι οίνο!!

LM
πηγή: http://malakes-kouventes.blogspot.com/

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

"Θέμα για τη τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ"


"Πρόσφατα η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έβγαλε στον αέρα μία διαφήμιση όπου λέει ότι επιδοτεί τις επιχειρήσεις για κάθε εργαζόμενο μέχρι 10.000 ανά κεφάλι, σκοπό οι επιχειρήσεις να κρατήσουν το υπάρχον προσωπικό τους ή και να το αυξήσουν.
Ως επαγγελματίας με 16 άτομα προσωπικό, πήγα και ρώτησα τι χρειάζεται από χαρτιά για να πάρω αυτό το δάνειο.
Μου εξήγησαν ότι αν το ποσό περνά τα 30.000€ τότε θα πρέπει να προσημειώσω ακίνητα κλπ και ίσως την μάνα μου και τον πατέρα μου !! και όλα αυτά με ~10,5% επιτόκιο.
Απάντησα λοιπόν στη διευθύντρια του καταστήματος ότι όλα αυτά που μου είπε μου φάνηκαν σαν ένα υπερδάνειο κεφαλαίου κίνησης. Και μάλιστα από αυτά τα εξωπραγματικά που κυκλοφορούν τελευταία με επιτόκια στο 10% και βάλε, που για 30.000€ σου ζητούν να προσημειώσεις αξία πάνω από 100.000€!!!
Και μάλιστα τη ρώτησα να μου αναφέρει ποιά είναι η δική τους τραπεζική μέριμνα - «επιδότηση». Μου απάντησε ότι αυτή είναι απλά μία marketing κίνηση της τράπεζας και ότι είναι ένα κανονικό κατα τα άλλα δάνειο και ότι η τράπεζα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη 1000%.
Συμπέρασμα για μένα. Η Πειραιώς κοροιδεύει τον κόσμο. Πιστέυω ότι αν κάποιος ψάξει και τα άλλα προιόντα που διαφημίζει (κάτι για πράσινα κλπ) πάλι στον ίδιο δρόμο θα βρεθεί.
Στο δρόμο της προσημείωσης των πάντων, με επιτόκιο του θανατά που δεν αντέχει καμία επιχείρηση στην Ελλάδα. Είναι μπούρδες ότι θέλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή μεμονομένους πελάτες τους.
Να τους πάρουν ότι περισουσία έχουν και δεν έχουν, θέλουν.
Απορώ που θα βρεί ο κύριος Σάλας τα χρήματα για να αγοράσει την ΑΓΡΟΤΙΚΗ και το ΤΤ. Μάλλον θα βγάλει στο σφυρί τα σπίτια των πελατών του, για πλάκα.
Ευχή μου ... να κλείσουν ΟΛΕΣ αυτές οι κω..τράπεζες και να μείνουν αυτές που επιδοτούν πραγματικά επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν."
πηγή:troktiko.blogspot.com

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

"ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ"...

Από το : Neakriti.gr
«Εγώ φεύγω, μόνο να ξέρετε ότι αυτή η τράπεζα, στο Γιόφυρο, με κατέστρεψε... Στα 57 μου χρόνια με έβγαλε απατεώνα. Ο μόνος τραπεζίτης που είναι σωστός είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος και τον ευχαριστώ πολύ και του κάνω θερμή παράκληση να βοηθήσει». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε μέσα στην...
απόγνωσή του ο έμπορος της λαχαναγοράς Ηρακλείου Ευάγγελος Πετράκης, που με τον πιο τραγικό τρόπο - βάζοντας την καραμπίνα του κάτω από το σαγόνι του και πατώντας στη συνέχεια τη σκανδάλη - έβαλε τέλος στη ζωή του, λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του προχθές το πρωί και αφού το "ποτήρι" του οικονομικού αδιεξόδου του ξεχείλισε μετά από έντονη λογομαχία που είχε με ιδιώτη από τα Χανιά για οικονομικές διαφορές. Τον αυτόχειρα, παρά τις άκαρπες προσπάθειες που κατέβαλαν προχθές για τον εντοπισμό του η ΕΜΑΚ με σκύλο ανιχνευτή, συγγενείς και φίλοι, καθώς και η Αστυνομία, βρήκε τελικά νεκρό χθες το πρωί, κάτω από μια ελιά και κοντά στο εξοχικό του στο Καβροχώρι, η ίδια του η γυναίκα. Το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 57χρονος, πατέρας τριών παιδιών, είχε ερευνηθεί από προχθές το απόγευμα αρκετές φορές από όλους όσους συμμετείχαν στις έρευνες εντοπισμού του άτυχου άνδρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο 57χρονος, ενώ τον αναζητούσαν, παρέμενε ακόμα ζωντανός. Φαίνεται όμως πως η απόγνωσή του για την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως μας ανέφεραν συγγενείς του, ήταν τόσο μεγάλη που η... ζυγαριά έγειρε προς το θάνατο. Ίσως να σκέφτηκε ότι με το να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή θα πετύχαινε να ζητήσει μια πραγματική βοήθεια για την οικογένειά του που άφηνε πίσω, αλλά και να βοηθήσει δεκάδες άλλους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το τραπεζικό σύστημα. Εξάλλου χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο άτυχος έμπορος της λαχαναγοράς Ηρακλείου στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε πάνω στην απόγνωσή του λίγο πριν αυτοκτονήσει, με το οποίο καταγγέλλει τις παγίδες του τραπεζικού συστήματος, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση δημοσιογράφων αλλά και του εισαγγελέα. Στο ιδιόχειρο σημείωμά του ο 57χρονος απευθυνόταν, για να βοηθήσει όσο μπορεί την οικογένεια του, στον «Άγγελο Ζερβό, δικηγόρο, που είναι άνθρωπος και αδελφός και τον ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ, διότι τη σήμερον ημέρα είναι δύσκολο να βρεις τέτοιους ανθρώπους». Επίσης στο σημείωμα που βρέθηκε αναφερόταν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εγώ φεύγω, μόνο να ξέρετε ότι αυτή η τράπεζα στο Γιόφυρο με κατέστρεψε, δε με προστάτεψε ως πελάτη της, αλλά με έβγαλε απατεώνα κι έχασα τη δουλειά μου. Οι τραπεζίτες θα πιουν το αίμα του λαού. Η μόνη τράπεζα που είναι ανθρώπινη είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική και θέλω να βοηθήσει την οικογένειά μου. Ο μόνος τραπεζίτης που είναι σωστός είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος και τον ευχαριστώ πολύ, και του κάνω θερμή παράκληση να βοηθήσει». Αναφορά έκανε και στους δημοσιογράφους, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Να κοιτάξετε το πώς οι τράπεζες είναι εκβιαστές και μου έχουν κάνει ψυχολογικό πόλεμο. Αυτές με έσπρωξαν, μόνο να το ξέρετε, και θα σπρώξουν και άλλους ανθρώπους. Μόνο να βοηθήσετε, διότι ο κόσμος περιμένει πολλά από σας». Τον αναζητούσαν με αγωνία Όπως είχε αναφέρει χθες σε δημοσίευμά της η "Ν.Κ.", ολόκληρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ, με σκύλο ανιχνευτή, είχε στηθεί από προχθές το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή του Καβροχωρίου αναζητώντας τον άτυχο άνδρα, κάτοικο εν ζωή Λουτρακίου του δήμου Κρουσώνα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις 6 το πρωί της ίδιας ημέρας, όταν έφυγε από τη λαχαναγορά Ηρακλείου, όπου εργαζόταν, μετά από οικονομική διένεξη που είχε με ιδιώτη του χώρου του από τα Χανιά, στον οποίο χρωστούσε, όπως είχαν αναφέρει συγγενείς του αυτόχειρα. Στο μεταξύ, μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, μιλώντας στη "Ν.Κ.", είχαν εκφράσει φόβους για τη ζωή του 57χρονου, καθώς από τη στιγμή που εξαφανίστηκε είχε χαθεί και η καραμπίνα που είχε σπίτι του ο αυτόχειρας, ενώ λίγο πριν καταγγελθεί το περιστατικό και στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα είχε βρεθεί το αυτοκίνητο του εξαφανισθέντος σταθμευμένο και κλειδωμένο κοντά στο εξοχικό που διατηρεί η οικογένειά του στην περιοχή του Καβροχωρίου. Η τραγική είδηση για την αυτοκτονία του 57χρονου οπωροπώλη συγκλόνισε φίλους, γείτονες και συναδέλφους του στο Ηράκλειο. Μέσα σε κλίμα οδύνης, με τραγικές φιγούρες τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο Λουτράκι, όπου συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον 57χρονο. Ένας υπερήφανος, εργατικός, ευαίσθητος άνθρωπος, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, όπως τον περιγράφουν συγγενείς και γνωστοί του, δεν άντεξε την πίεση από τα μεγάλα χρέη που είχε και μέσα στην απόγνωσή του γύρω στις 5 το πρωί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αυτοψίας που έγινε, όπλισε το χέρι του με τη μονόκαννη καραμπίνα που είχε πάρει την προηγούμενη ημέρα από το σπίτι του. Τον έβαλαν από κάτω τα χρέη Το οικονομικό του άνοιγμα ήταν μεγάλο και οι δουλειές δεν πήγαιναν όπως περίμενε. Τα χρέη είχαν αρχίσει να τον πιέζουν ασφυκτικά. Όπως σημείωναν χθες, μιλώντας στη "Ν.Κ." συγγενείς του εκλιπόντος, τα δύο τελευταία χρόνια ο 57χρονος είχε πολλές "στραβές" από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που προμήθευε κι έκλεισαν. «Τώρα η Τράπεζα Εurobank τον κυνηγούσε για χρέη, με παράνομους όμως και υπέρογκους τόκους. Το νέο συμβάν που αποτελεί ακόμη ένα τραγικό περιστατικό επιβεβαιώνει το θάνατο της μεσαίας τάξης. Με την οικονομική κρίση αποκαλύφθηκαν ο άνισος τρόπος χρηματοδότησης των μεσαίων επιχειρήσεων και η στυγνή εκμετάλλευση. Τώρα με το που έκοψαν την πίστωση φάνηκε η εκμετάλλευση με τα μεγάλα επιτόκια και τους παράνομους και λεόντειους όρους που επέβαλαν οι τράπεζες με τις χρηματοδοτικές συμβάσεις», τόνισε χθες μιλώντας στη "Ν.Κ.", λίγο μετά την κηδεία του 57χρονου και συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό του, ο δικηγόρος του εκλιπόντος Άγγελος Ζερβός. Ήταν η δεύτερη απόπειρα... Σε απόγνωση, με τα χρέη να τον πνίγουν, πήρε τη μοιραία απόφαση. Επέλεξε την περιοχή στο Καβροχώρι, όπου βρίσκεται το εξοχικό του σπίτι, για να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που τον βασάνιζε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Το άψυχο σώμα του εντόπισε η σύζυγός του χθες νωρίς το πρωί σε κοντινή απόσταση από το εξοχικό του και κοντά στο σημείο όπου ο ίδιος είχε εγκαταλείψει κλειδωμένο την προηγούμενη ημέρα το αυτοκίνητό του. Δίπλα του οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο μαζί με ιατροδικαστή, εντόπισαν μία μονόκαννη κυνηγετική καραμπίνα αλλά και το σημείωμα όπου εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν σ' αυτήν του την ενέργεια. Όπως εκτιμούν οι αστυνομικές Αρχές, ο 57χρονος κρύφτηκε προχθές κατά τις έρευνες γιατί δεν ήθελε να τον βρουν. Πληροφορίες από συγγενείς και γνωστούς του αυτόχειρα αναφέρουν ότι ο 57χρονος είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή του. Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες επιχείρησε να πεθάνει πίνοντας πετρέλαιο. Μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την πράξη του αυτή, όπου του δόθηκαν οι σχετικές βοήθειες και είχε αποφευχθεί το χειρότερο. Κρίση... θανατηφόρα! Στην Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη η κρίση στην οικονομία, όπως διαπιστώνεται, χτυπά κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων και τελικά τους σκοτώνει. Την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αυτοκτονίες εξαιτίας οικονομικών λόγων. Επιχειρηματίες και άνεργοι σε μια παραγωγικότατη ηλικία είναι συνήθως οι άνθρωποι που οδηγούνται στο απονενοημένο διάβημα. Άνθρωποι ευάλωτοι, απελπισμένοι, που δεν αντέχουν τα χτυπήματα της μοίρας είτε από μια αιφνίδια απώλεια εισοδήματος ή το χάσιμο της θέσης εργασίας τους και φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν με διάφορες μεθόδους, αφού η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν εντείνει όχι μόνο το άγχος, την κατάθλιψη, αλλά και τις κρίσεις πανικού. Η οικονομική αποτυχία δυστυχώς οδήγησε άλλον έναν συνάνθρωπό μας, άλλον έναν Κρητικό, στο να βάλει τέλος στη ζωή του, νομίζοντας, όπως κατά καιρούς αναφέρουν οι ψυχολόγοι, ότι θα λυτρωθεί τιμωρώντας τον εαυτό του επειδή δεν τα κατάφερε. Μόνο στην Κρήτη την τελευταία διετία οι άνθρωποι που έχουν αυτοκτονήσει για καθαρά οικονομικούς λόγους έχουν ξεπεράσει τουλάχιστον τους είκοσι σε αριθμό.
πηγή: fimotro.blogspot.com

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Παρέμβαση Οικονόμου για τα χρεωμένα νοικοκυριά


Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του κ. Δριβελέγκα και παρουσία της ΥΠΟΙΑΝ, κας Λούκα Κατσέλη, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», ο κ. Θανάσης Οικονόμου παρενέβη επί των άρθρων με στόχο την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών και την καλύτερη διαδικασία εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ζήτησε:
* να μην είναι υποχρεωτική για τη χορήγηση αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων για οφειλές από στεγαστικά δάνεια, η καταβολή από τον οφειλέτη της δόσης της ενήμερης οφειλής από το χρονικό διάστημα επίδοσης της αίτησης μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Αλλά, αυτό να κρίνεται από το δικαστήριο, εφόσον τα έσοδα του οφειλέτη επιτρέπουν την καταβολή των δόσεων αυτών, ώστε να προστατεύεται η κατοικία του οφειλέτη.
* την προσθήκη διευκρίνισης ότι η ρύθμιση ως προς τα χρέη τραπεζών, καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά δάνεια, καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους θα αφορά και τις θυγατρικές τραπεζών και τις χρηματιστηριακές εταιρείες τραπεζών.
* την υποχρέωση αστικής ευθύνης εκ μέρους των τραπεζών κατά τη βεβαίωση του ποσού χρεών, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές οι τράπεζες βεβαιώνουν ένα Α ποσό και όταν ο οφειλέτης πάει στα δικαστήρια γίνεται Β ποσό.
Η ΥΠΟΙΑΝ, κα. Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις με στόχο να ενσωματωθούν στο Νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «Ο κ. Οικονόμου, μας έδωσε μία πρόταση πολύ συγκεκριμένη, κάτι για το οποίο μας έχει απασχολήσει κι εμάς, και νομίζω, ότι μπορούμε να την αποδεχθούμε. Και αφορά την αλλαγή της νομοτεχνικής βελτίωσης, του Άρθρου 6. Θα τη δούμε ακριβώς πως είναι, για να τη καταθέσουμε, ώστε να μπορεί στο δικαστήριο, να μην είναι υποχρεωτική η χορήγηση της δόσης. Θα το δούμε και θα το καταθέσουμε. Νομίζω, ότι μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό. Θέλω να μελετήσω σ’ αυτό που μας καταθέσατε το 4 το «υπό τον όρο της καταβολής», το ενδεχόμενο ασάφειας, αλλά αν δεν υπάρχει μπορούμε να το αποδεχθούμε».
πηγή: epirusgate.blogspot.com

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ : ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!

Σε πράξεις διασφάλισης των απαιτήσεών τους, όπως οι κατασχέσεις μπορούν να προχωρούν κανονικά οι τράπεζες, ακόμα και στις περιπτώσεις στις οποίες οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα,, ο Γεώργιος Παντελής σε...


γνωμοδότησή του, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, αναφέρει ότι μετά την αναστολή των πλειστηριασμών κάτω των 200.000 ευρώ οι Τράπεζες, μπορούν να προβαίνουν σε αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων των οφειλέτων. Ειδικότερα, ο κ. Παντελής απαντώντας στο ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας αν νομίμως γίνονται αναγκαστικές κατασχέσεις σε βάρος ακινήτων από τις Τράπεζες για απαιτήσεις κάτω των 200.000 ευρώ, καθ΄ όν χρόνο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, αναφέρει στην γνωμοδότησή του ότι «η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει και τις διασφαλιστικές των απαιτήσεων των Τραπεζών πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι η αναγκαστική κατάσχεση ακινήτων, οι οποίες νομίμως διενεργούνται».
πηγή: fimotro.blogspot.com

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

"Alpha Bank Steals Money"


Εν Κύπρο Έτος 2010
9/7/2010
Διευθύνων Σύμβουλο, Άλφα Τραπέζης Κύπρου.
Κύριο Κωνσταντίνο Κόκκινο
Αγαπητέ κύριε Είμαι πελάτης σας στο Alpha Express Banking,με λογαριασμό ΑΛΦΑ 100, εκτός και αν μας θεωρείτε ‘μπελάς’
Είμαι πολύ απογοητευμένος με 2 χρεώσεις της τράπεζας σας.
Είμαι πολύ δυσαρεστημένος που σκέπτομαι ακόμα και το κλείσιμο του λογαριασμού μου μαζί σας.
Δεν είναι δυνατόν να με χρεώνετε 10 ευρώ για να μου στείλετε νέο ΠΙΝ, ποτέ δεν ζήτησα το σύστημα με το ΠΙΝ.
Εσείς μας υποχρεώσατε με την πολιτική σας να χρησιμοποιούμε ΠΙΝ στις συναλλαγές μας, δεν ήταν ποτέ επιλογή δική μας.
Block your PIN immediately if you suspect it has been exposed to others. This can be done by entering 3 sequential times an invalid PIN.
Και αυτό έκανα, πουθενά όμως δεν μου λέει ότι θα μου πάρετε και 10 ευρώ από τον λογαριασμό μου.
Το ίδιο μου ανέφερε και η κυρία ********** από το υποκατάστημα σας στο Παραλίμνι, όπου είχα τηλεφωνήσει για να μου ελευθέρωση το ΠΙΝ μου καθ ότι μου είχε ήδη απομείνει μια μόνο προσπάθεια.
Δεν μπορώ κύριε να το απελευθερώσω, πρέπει να πάτε ‘μου λέει’ σε μιαν ΑΤΜ μηχανή και να αλλάξετε το ΠΙΝ σας εκεί.
Και αυτό έκανα, αλλά είναι κοντά στην λογική πως από τη στιγμή που βάζω λάθος ΠΙΝ θα μου κατακρατηθεί και η κάρτα και δεν θα με αφήσει να το αλλάξω, πράγματι έτσι έγινε.
Παίρνω μετά τηλέφωνο στο υποκατάστημα στο Παραλίμνι για να διαμαρτυρηθώ και μου λένε πως πρέπει να παραγγείλουμε νέο ΠΙΝ.
Και επαναλαμβάνω, χωρίς να μου αναφερθεί ΠΟΤΕ ότι θα με χρεώνατε και 10 ευρώ, όχι πως θα έκανε και καμιά διαφορά δηλαδή, καθ ότι εσείς ορίζετε του κανονισμούς του παιγνιδιού, εμάς τα θύματα δεν μας πέφτει λόγος.
Ο κόσμος αλλάζει και βάζετε συνεχώς νέες ασφαλιστικές δικλίδες όπως λέτε, αλλά είναι αδιανόητο να χρεώνομαι 10 ευρώ για αλλαγή ΠΙΝ και το χειρότερο?
Άλλα 20 ευρώ για το OTP Token Device, άντε εδώ το χωνέψαμε, έχει περάσει καιρός και είναι και κοντά στην λογική πως άμα το χάσω θα πληρώσω να το αντικαταστήσω, αλλά ΟΧΙ και τα 10 ευρώ για το ΠΙΝ? ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Ζητώ όπως μου επιστραφούν τα 10 ευρώ για το ΠΙΝ και να μελετήσετε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής σας επί του προκειμένου καθ ότι το θεωρώ καθαρή ‘’κλοπή’’."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
πηγή: troktiko.blogspot.com

"Για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών"


"Πήγαμε χθες στην Εθνική τράπεζα αντρόγυνο μισθωτών με 2200 ευρώ συνολικά μηνιαίο εισόδημα για να ζητήσουμε ρύθμιση του ποσού 21000 ευρώ που οφείλουμε σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και το αίτημα μας απορρίφθηκε απο την τράπεζα.
Που είναι η περιβόητη ρύθμιση που θα γινόταν για τα χρεωμένα νοικοκυριά με νομοσχέδιο του κράτους;
Σημειωτέον ότι σπουδάζουμε 2 παιδιά το καθένα σε διαφορετική πόλη απο την πρώτη κατοικία.
Δηλαδή πρέπει για αυτό το χρέος και με αυτά τα εισοδήματα να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη για ρύθμιση;"
πηγή: troktiko.blogspot.com

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

"Προπληρωμένες κάρτες της τράπεζας Κύπρου"


"Γεια σας θελω να καταγγειλω την απαραδεκτη κατασταση με τις prepaid καρτες της Τραπεζας Κυπρου. Εδω και 3 χρονια που ειμαι κατοχος μιας τετοιας καρτας δεν μου εχουν περασει ΠΟΤΕ το ποσο που εχω καταθεσει στο ταμειο της τραπεζας και παντα οταν τους περνω τηλεφωνο την αλλη μερα μου λενε εχετε δικαιο δεν ειχε αποδεσμευτει ποσό απο προηγουμενη αγορα σας!!!! Λες και ειναι δικη μου δουλεια να το κανω αυτο! Αφηστε που μπορει καποιος να ξεχαστει να κοιταξει σε καποιο ΑΤΜ αν μπηκαν τα χρηματα του ή να μην θυμοταν το προηγουμενο υπολοιπο του κ ετσι να χασει τα χρηματα του! Επιπλεον ενδιαφερον παρουσιαζει το γεγονος πως οταν μια φορα αγανακτησμένος ζήτησα να μου εξηγήσουν τι ακριβως σημαινει αυτο που λενε σαν διακιολογια(οτι δεν εχει αποδεσμευτει προηγουμενο ποσο) μου απαντησαν οτι ειναι τραπεζικος ορος και οτι δεν μπορουν να μου εξηγησουν!!!! Μα ειναι δυνατον να μην σκεφτω εγω ή ο οποισδηποτε αλλος μετα απο ολα αυτα οτι υπαρχει δολος? Μα να μην περνάνε ΠΟΤΕ τα χρηματα και παντα απο λαθος?????"


ANAΓΝΩΣΤΗΣ

-------------------------------------------------------------------------------------

"Για τις προπληρωμένες κάρτες της τράπεζας Κύπρου
Έχω κι εγώ την ίδια κάρτα και πράγματι καθυστερεί αρκετά να περαστεί το ποσό της κατάθεσης μέχρι 12 ώρες αλλά υπάρχει η υπηρεσία icardonline https://www.i-cardonline.gr/ όπου εκεί μπορείς να κάνεις δωρεάν εγγραφή και χρήση της υπηρεσίας όπου μπορείς να βλέπεις όλες τις κινήσεις – υπόλοιπο της κάρτας σου."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
-------------------------------------------------------------------------------------

"Παιδιά, καλό είναι πριν κάνετε κάποια καταγγελία, να εχετε ενημερωθεί απόλυτα πάνω στο θέμα που θίγετε. Έχω κι εγώ προπληρωμένη κάρτα της Τράπεζας Κύπρου. Από την πρώτη στιγμή που την πήρα, μου είπαν στο ταμείο ότι κάθε κατάθεση πιστώνεται (δηλαδή περνάνε τα χρήματα στην κάρτα) μέχρι τις 8 το βράδι το αργότερο, της επόμενης ή της ίδιας μέρας. Αυτό σηημαίνει ότι αν καταθέσω π.χ. σε ΑΤΜ το βράδι της Δευτέρας, (σε μη εργάσιμη ώρα) ή στο ταμείο το πρωί της Τρίτης, τότε τα χήματα θα είναι διαθέσιμα το αργότερο μέχρι τις 8 το βράδι της Τρίτης. Εγώ τουλ! άχιστον αυτό έχω δει, και ξέρω και μπαίνω για αγορές (ebay, paypal κλπ.) πάντα μετά τις 8 το βράδι, και αφού έχω τσεκάρει το υπόλοιπο από το site i-cardonline.gr.Μάλιστα οι συναλλαγές του paypal δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η κάρτα δεν έχει τα χρήματα, και έρχεται σχετικό μήνυμα λάθους. Από κει και πέρα, κάθε φορά που καταθέτεις ("πληρώνεις") την κάρτα, αφαιρείται 1 ευρώ. Λυπάμαι, αλλά το λέει το έντυπο της κάρτας. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλω να πληρώσω για κάι που κάνει 9 ευρώ, πρέπει να καταθέσω 10. Ανάλογες επιβαρύνσεις έχετε και όταν τη χρησιμοποιείτ! ε για ανάληψη μετρητών (όταν η κάρτα έχει κάποοια χρήματα μέσα). Και πάλι η αντίστοιχη χρέωση αναγράφεται στους όρους. Αυτό είναι όλο, έχω κάνει πάνω από 150 αγορές με την προπληρωμένη αυτή κάρτα, αλλά ακόμα και σε sites με στοίχημα μπορώ να την χρεώνω και να την πιστώνω. Διαβάστε λοιπόν καλά, πριν παραπονεθείτε...
P.S. : Υπάρχουν περιπτώσεις που ο υποψήφιος πωλητής μιας συναλλαγής που τελικά δεν κάνετε, να σας "μπλοκάρει" τα χρήματα, παρ' όλο που ακυρώσατε τη συναλλαγή. Έχω επικοινωνήσει και γι αυτό με την Τράπεζα, τα χρήμαα δεσμεύονται για 15 ημέρες περίπου και τελικά επιστρέφουν στο υπόλοιπό σας, είναι μέσα στους όρους λειτουργάς της κάρτας."
πηγή: troktiko.blogspot.com

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Χρεώσεις Eurobank


"ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Η ΕUROBANK ΧΡΕΩΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ 3.00 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΡΑΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ...



ΔΗΛ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΕΙ!!!ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΗΧΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ!!!!!ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΩΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ EUROBANK OTI OI ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ????ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ?"

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
------------------------------------------------------------------------

"Μέχρι πριν λίγους μήνες έκανα όλες τις πληρωμές μου on line με το e banking της eurobank χωρίς χρέωση.
Χωρίς καμία ειδοποίηση άρχισαν να χρεώνουν όσους δεν διατηρούν σκλαβωμένα 3000 ευρώ στο λογαριασμό τους.
Για παράδειγμα έκανα μια μεταφορά από Eurobank σε λογαριασμό της Εθνικής, ένα ποσό γύρω στα 1250 ευρώ, μου χρέωσαν 2,05 ευρώ!!!"
Πηγή: troktiko.blogspot.com

Διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης δανείων

Σημαντική αύξηση των επισφαλειών έχει προκαλέσει η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να ξεπερνούν πλέον τα 11 δισ. ευρώ. Η μείωση του εισοδημάτων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ένας στους πέντε δανειολήπτες, δηλαδή συνολικά 480 χιλιάδες πελάτες, καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για διάστημα έως και 3 μήνες, ενώ 41 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για διάστημα άνω των 9 μηνών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 45 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς οι μηνιαίες καταβολές πραγματοποιούνται ληξιπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν το 10% όσων έχουν λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση για την απόκτηση στέγης και το 20% των νοικοκυριών που χρησιμοποίησαν κάποιο πρόγραμμα καταναλωτικής πίστης έχουν ζητήσει έως σήμερα την αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Πάντως, μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις ο ρυθμός αύξησης των συμβάσεων που δεν αποπληρώνονται κανονικά έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα παραμένει, οδηγώντας τις τράπεζες στη διενέργεια προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων που δημιουργούνται.


ΕΞΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Επιμήκυνση διάρκειας δανείου
Νοικοκυριό έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150।000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη। Η δόση του σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει στις 125।000 ευρώ। Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου। Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τις 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ΄ έτος. Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει περαιτέρω τη δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια σε 25 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα πέσει κατά 30%, στα 730 ευρώ. Για τα 10 αυτά χρόνια οι επιπλέον τόκοι ανέρχονται σε 42.000 ευρώ ή 4.200 ευρώ κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλες οι υποχρεώσεις να έχουν εξοφληθεί ως και την ηλικία των 65-70 ετών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει επιμήκυνση της διάρκειας
2Πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα
Νοικοκυριό χρωστά στην τράπεζα 120.000 ευρώ για δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει στο 4,5%. Η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 920 ευρώ. Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ., τριών ετών, η δόση του δανείου για αυτά τα τρία έτη θα πέσει στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%. Ωστόσο, μετά τα τρία αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια. Δηλαδή η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ σε σχέση με πριν.

3 Αναστολή πληρωμής δόσης
Στο προηγούμενο παράδειγμα το νοικοκυριό, αντί για την καταβολή μόνο των τόκων, μπορεί να επιλέξει να μην πληρώνει δόση, π.χ., για δύο χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση οι τόκοι της περιόδου αυτής, συνολικού ύψους 10.800 ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν και η νέα δόση μετά τη διετία θα φθάσει στα 1.100 ευρώ έναντι 920 ευρώ αρχικώς. Η επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους θα φθάσει σε αυτή την περίπτωση στις 8.000 ευρώ συνολικά.
Στην καταναλωτική πίστη η λύση που προκρίνεται είναι η μεταφορά των δανείων σε ένα προϊόν με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, που εξασφαλίζει τη μείωση της μηνιαίας δόσης σε ποσοστό έως και 70%.
Για παράδειγμα, νοικοκυριό χρωστά 8.000 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο αυτοκινήτου, 3.000 ευρώ για προσωπικό δάνειο και 2.000 ευρώ από κάρτες. Σήμερα πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα για το πρώτο δάνειο (επιτόκιο 8%, εναπομένουσα διάρκεια 3 έτη), 140 ευρώ για το δεύτερο (επιτόκιο 11%, 2 έτη ως την πλήρη εξόφληση) και για την κάρτα την ελάχιστη καταβολή, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 40 ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές οφειλές του κάθε μήνα φθάνουν στα 460 ευρώ.
Οι λύσεις που έχει είναι οι εξής:

4 Συγκέντρωση σε ένα προϊόν
Στην προκειμένη περίπτωση τα χρέη των 13.000 ευρώ μεταφέρονται σε ένα δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη και επιτόκιο 8,50% σταθερό για πάντα. Σε αυτή την περίπτωση η δόση υποχωρεί στα 270 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες καταβολές στην τράπεζα μειώνονται κατά 40%. Οι τόκοι που θα καταβάλει το νοικοκυριό στα πέντε χρόνια θα φθάσουν στις 3.000 ευρώ.

5 Μεταφορά σε πρόγραμμα με προσημείωση ακινήτου
Στο προηγούμενο παράδειγμα, αν γίνει προσημείωση ακινήτου το επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμη και στο μισό, π.χ. 4%, και η διάρκεια εξόφλησης να διπλασιαστεί, π.χ. στα 10 έτη, μειώνοντας τη δόση στα 130 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 70% από την αρχική.
6 Χρησιμοποίηση του στεγαστικού
Οσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο που έλαβαν πριν από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. τουλάχιστον μία πενταετία, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την αναχρηματοδότηση των οφειλών τους σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Για παράδειγμα, κάποιος που έλαβε το 2004 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών, έχει σήμερα αποπληρώσει 48.000 ευρώ. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιήσει το ακίνητο που έχει προσημειωμένο για την εξόφληση των υποχρεώσεών του στην καταναλωτική πίστη. Στο προηγούμενο παράδειγμα το νοικοκυριό χρωστούσε 13.000 ευρώ σε δάνεια και κάρτες. Αν μεταφέρει την οφειλή αυτή στο στεγαστικό του δάνειο, τότε θα απαλλαγεί από τις δόσεις των 460 ευρώ και η δόση του στεγαστικού δανείου θα αυξηθεί από 1.190 ευρώ σε 1.320 ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές πληρωμές του προς τις τράπεζες θα πέσουν τον μήνα κατά 330 ευρώ.
πηγή:http://www.tovima.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"To "κοινωνικο προσωπο" της Alpha Bank"

"Σαν ελευθερος επαγγελματιας των ΜΜΕ πριν 2 χρονια και ενω οι πληρωμες απο εταιριες παραγωγης γινονταν με επιταγες 8μηνου, ανοιξα ενα λογαριασμο πλαφον στην ALPHA BANK προκειμενου να δινω τις...
επιταγες και να παιρνω μετρητα για να ζησω....
Οταν επαψα να παιρνω επιταγες γιατι επαψαν να υπαρχουν δουλειες και αν υπηρχαν δεν πληρωνομασταν (ειναι γνωστα αυτα που γινονται στα ΜΜΕ) η παραπανω διαδικασια του πλαφον γυρισε εν γνωση μου σε επαγγελματικο δανειο. Μιλαμε για το ποσο των 15.000 ευρω !!!
Σημερα λοιπον με πηραν απο την τραπεζα να μου πουν οτι αλλαξε η διαδικασια (με το ετσι θελω) και απο κει που πληρωνα τοκους και κεφαλαιο στο τελος καθε τριμηνου η Τραπεζα αποφασισε να δειξει το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ και να ζηταει να προπληρωνονται οι τοκοι και το κεφαλαιο 3μηνου....στα δανεια!!!
Το γελειο του πραγματος ειναι οτι πριν περιπου 15 ημερες ειδα τον διοικητη της παραπανω τραπεζας να λεει οτι η τραπεζα παει καλα και οτι θα κανει οτι μπορει για να βοηθησει τον κοσμο και τους επαγγελματιες σε αυτους τους χαλεπους καιρους !!!!! Αυτο ειναι το προσωπο και της συγκεκριμενης και ολων των αλλων τετοιων ιδρυματων στους καιρους πεινας που περναμε.
ΞΕ ΦΤΙ ΛΕΣ !!!!!!!!!!"

ANAΓΝΩΣΤΗΣ

Απάντηση για "To "κοινωνικο προσωπο" της Alpha Bank"


"Είμαι εργαζόμενος της εν λόγω τράπεζας στον τομέα των χορηγήσεων. Δεν θέλω να υποστηρίξω την τράπεζα αλλά έχω βαρεθεί να διαβάζω ότι του κατέβει στο κεφάλι του καθενός. Καταρχάς αποκλείεται να πληρώνει τόκους και κεφάλαιο ο συγκεκριμένος πελάτης. Αν είχε πληρωμή δόσης θα...

είχε καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ. Προφανώς πλήρωνε μόνο τόκους κάθε τρίμηνο και το κεφάλαιο παρέμενε ατόφιο. Οι τόκοι λοιπόν από την στιγμή που βγαίνουν στον λογαριασμό (π.χ. στις 30/6) είναι απαιτητοί ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αν τους πλήρωνε στο τέλος του κάθε τριμήνου (π.χ. στις 30/9 τους τόκους της 30/6) τότε πλήρωνε και τόκους επί τόκων. Βέβαια μπορεί να τους πληρώνει και τώρα στο τέλος κάθε τριμήνου ή και αργότερα αλλά θα έχει επιπλέον επιβάρυνση τόκους για τους τόκους. Επίσης θα ήθελα να τονίσω γενικά για τις τράπεζες ότι πλέον είναι πολύ διαλλακτικές σε ρυθμίσεις οφειλών,όχι μόνο η Alpha Bank αλλά όλες από ότι ακούω από συναδέλφους μου. Το σημαντικό για όλους τους οφειλέτες είναι να μην εξαφανίζονται. Να πάνε στο κατάστημα τους και να πουν το πρόβλ! ημα τους. Σίγουρα θα βρεθεί εφικτός τρόπος ρύθμισης, ώστε και η τράπεζα να πάρει πίσω τα λεφτά που χορήγησε (δηλαδή τις καταθέσεις του κοσμάκη) και ο οφειλέτης να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Φιλικά πάντα"

Αναγνώστης
πηγή: http://troktiko.blogspot.com

"Καταγγελία για την Τράπεζα Πειραιώς όταν υπολειτουργεί το σύστημα"



"Προχτές, συνδέθηκα στο Winbank για να πληρώσω ένα λογαριασμό. Σκέφτηκα ότι έτσι θα γλυτώσω χρόνο. Το σύστημα μου εμφάνιζε μήνυμα λάθους και, ως εκ τούτου, δεν μπόρουσε να εκτελέσει την πληρωμή. Προσπάθησα να δείξω κατανόηση καθότι η τράπεζα πρόσφατα εκανε...
αλλαγές στο σύστημα της. Όχι πως δε φταίει η τράπεζα σε αυτό, είναι ένοχη και με το παραπάνω. Κακώς επιτρέπει στους πελάτες της να μπούν στο συστημα τη στιγμή που αυτό υπολειτουργει.

Το θέμα είναι ότι έπρεπε να πληρώσω το λογαριασμό μου. Είναι ο λογαριασμός του κινητού μου στην Cosmote. Έτσι λοιπόν, και εφόσον δεν γινόταν αλλιώς, πήγα χθες στο πλησιέστερο κατάστημα Γερμανός να πληρώσω. Ολα καλά λοιπόν.

Σημερα όμως, μου ήρθε ειδοποίηση απο winbank οτι ο λογαριασμός μου τακτοποιηθηκε κανονικά. Ενώ μου είχε εμφανίσει μύνημα λάθους, ενώ αδυνατούσε να εκτελέσει την πληρωμή, ενώ τον πλήρωσα ο ίδιος αυτοπροσώπος, αφαίρεσαι η Πειραιώς το ποσό από τον τραπεζικό μου λογαριασμό. Και σα να μη φτάνει αυτο, σε συνομιλία που είχα με έναν εκπρόσωπο, μου είπε εμέσως πλην σαφώς ότι όντως ευθύνεται η τραπεζα αλλα τα λεφτά δεν θα επιστραφούν!!! Κι ότι πρέπει ο ίδιος να διαπραγματευτώ με Cosmote.

Με λίγα λόγια. Η τράπεζα Πειραιώς με έκλεψε. Για λάθη δικά της τα οποία πληρώνω ΕΓΩ με τα δικά μου χρήματα, δεν μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως. Αντιθέτως, με συμβουλεύει να βγάλω ΕΓΩ το φίδι από την τρύπα και να απόδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας στην cosmote, η οποία για έναν λογαριασμό έχει πληρωθεί δύο φορές. Μα είναι δυνατόν; Το γελοίο σλόγκαν της τραπεζας Πειραιώς "Η τράπεζα με τη δική σου έννοια" το οποίο ποστάρει στο winbank είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Έχω νέες έννοιες, να στε σίγουροι αγαπητοί.."
πηγή: http://troktiko.blogspot.com

"Απατη μέσω e-banking της δήθεν εθνικής τραπεζας"

"Λαμβανω συχνα τωρα τελευταια mail προερχόμενα απο ηλεκτρονικο τμήμα τράπεζας και πιο συγκεκριμενα για την Εθνικη (στα οποια οντως και εχω λογαριασμο) σχετικα με επιβεβαιωση στοιχειων.Σας στελνουν καποιο link -το οποιο ειναι απομιμηση του...

πραγματικου- για να κανετε επιβεβαιωση στοιχειων.Προσοχη ειναι ψευτικα όλα, αν τυχει και σε σας προσεξτε γιατι προκειται για απατεωνιες!"
πηγή: http://troktiko.blogspot.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Διπλάσια η οφειλή μετά τη ρύθμιση χρεών"



"Αφορμή παίρνω απο τη σχέτικη ρύθμιση χρεών στούς άνεργους από τις τράπεζες....πήγα στην eurobank να ρυθμίσω μιά οφειλή χωρίς να χρωστώ δόσεις απλά εγώ και η γυναίκα...
μου είμαστε άνεργοι 4 μήνες και πλέον δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ.Η οφειλή μου είναι 8.100 ευρώ και με την ευνοϊκή ρύθμιση που μου πρόσφεραν μου εκαναν 120 δόσεις και έτσι μου βγαίνει η οφειλή σχεδόν τα διπλά 15.210 χώρια τους τόκους που έχω πληρώσει ως τώρα...ευχαριστώ για την βοήθεια με υποχρεώσατε! !!!!!!!!!"
πηγή:http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_3107.html

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ρύθμιση-ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μέρος της οφειλής και η υπόλοιπη θα διαγράφεται

Στα χέρια των κατά τόπους ειρηνοδικείων βρίσκεται πλέον η τύχη χιλιάδων δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη δόση τους σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια. Η ρύθμιση όμως θα προϋποθέτει σημαντικούς όρους και προϋποθέσεις και η ένταξη σε αυτήν θα τυγχάνει σκληρής παρακολούθησης. Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατατέθηκε χθες από την κυρία Λούκα Κατσέλη στη Βουλή.

Ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τις τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά), καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλή που δημιουργήθηκε με δόλο. Δεν ρυθμίζονται επίσης διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Πριν από την προσφυγή στο Ειρηνοδικείο, ο οφειλέτης μπορεί (και πρέπει ουσιαστικά) να επιχειρεί απευθείας συνεννόηση με την τράπεζα, συνεπικουρούμενος από τον Συνήγορο του Καταναλωτή ή κάποια αναγνωρισμένη καταναλωτική οργάνωση ή την Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού της κάθε νομαρχίας. Αν αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν πετύχει, τότε έρχεται η ώρα του Ειρηνοδικείου. Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στεγαστικά δάνεια αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται, επί συνόλου 81 δισεκατομμυρίων (ποσοστό 7,4%) και καταναλωτικά 4,5 δισ. «στο κόκκινο» επί συνόλου 36 δισεκατομμυρίων (ποσοστό 13,4%).

Πώς γίνεται η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο
Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Ο δανειολήπτης στην αίτηση περιλαμβάνει τα περιουσιακά του στοιχεία, τα εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου του, την κατάσταση πιστωτών, κυρίως τραπεζών (οφειλή, κεφάλαιο, τόκοι), το σχέδιο ρύθμισης οφειλής (μηναία δόση) και την πρόσκληση όλων των πιστωτών για ρύθμιση.

Αν έχουν αντίρρηση οι πιστωτές στο σχέδιο, γίνεται νέα πρόταση του οφειλέτη, που κρίνεται από το δικαστήριο. Χρειάζεται συναίνεση πιστωτών που εκπροσωπούν 50% των οφειλών, διαφορετικά πάλι το Ειρηνοδικείο παίρνει τις αποφάσεις του. Τι πληρώνει ο οφειλέτης
Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Αν ο οφειλέτης είναι συνεπής σε ολόκληρη την τετραετία, θα γλιτώνει το υπόλοιπο της οφειλής, το οποίο θα διαγράφεται.

Το ποσόν που θα καταβάλλει καθορίζεται αποκλειστικά από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του. Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται συνεπώς από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες και δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί να επανεξετάζει τη δόση κάθε έξι μήνες και να διαπιστώνει αν το εισόδημα του οφειλέτη αυξήθηκε, μειώθηκε ή έμεινε σταθερό, ώστε να προσαρμόζει αναλόγως τη δόση ή να την αφήνει στα ίδια επίπεδα.

Το Ειρηνοδικείο έχει τη δυνατότητα ακόμη και να μηδενίζει τη δόση εφόσον το κρίνει σκόπιμο, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με την ένταξη στη ρύθμιση, αυτομάτως η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για να πληρωθούν οι δανειστές, με προτεραιότητα τις τράπεζες.

Σημαντικό όμως είναι ότι για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλλει από την υποβολή της αίτησης και ως την έκδοση της τελικής απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής, όχι όμως και τις καθυστερούμενες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή αίτησης δεν σημαίνει αναστολή καταβολής των δόσεων αυτόματα, αλλά πληρωμή της τρέχουσας δόσης, ώσπου να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Επίσης, η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρίζεται στον «Τειρεσία», όπου και μένει ως πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Δικαστικός συμβιβασμός
Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 50% των οφειλών. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει μόνο του εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση των δανειστών. Για τον συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές, δηλαδή οι τράπεζες.

Πώς προστατεύονται και οι δανειστές
Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμίας πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του. Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Η υποχρέωση ειλικρίνειας υπάρχει τόσο κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης πάνω από δύο μήνες συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία. Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια ΔΟΥ ή στον εργοδότη.

Τι προβλέπεται για την κύρια κατοικία
Ο οφειλέτης που βλέπει την περιουσία του να ρευστοποιείται έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του. Για να σώσει το σπίτι του πρέπει να πληρώσει με ευνοϊκό επιτόκιο σε 20 χρόνια το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας. Μπορεί επίσης να ζητήσει περίοδο χάριτος πριν ξεκινήσει να πληρώνει δόσεις για να σώσει το σπίτι στο οποίο μένει, δηλαδή την κύρια κατοικία του. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί έπειτα από δύο έτη.

Πρόκειται για διαδικασία εντελώς ανεξάρτητη από τη ρύθμιση καταβολής δόσεων για μία τετραετία, ώστε να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τα υπόλοιπα που χρωστάει. Η ρύθμιση αυτή γίνεται για να γλιτώσει ο οφειλέτης την κύρια κατοικία του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Δανειολήπτης στεγαστικού €300.000

οφείλει τις €200.000 και δεν μπορεί να πληρώσει. * Το Δικαστήριο τον υποχρεώνει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία (π.χ. οικόπεδο, αυτοκίνητο) ΠΛΗΝ της κύριας κατοικίας. Εισπράττει π.χ. 50.000 και οφείλει 150.000 ευρώ.

* Το Δικαστήριο κρίνει ότι μπορεί να πληρώσει μόνον τις 24.000 ευρώ.

* Ορίζει μηνιαία δόση 500 ευρώ για 4 χρόνια, σύνολο 24.000 ευρώ.

* Εάν είναι συνεπής, οι υπόλοιπες 126.000 παραγράφονται.

Διάσωση κύριας κατοικίας:Εστω ότι η κατοικία έχει εμπορική αξία 180.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης πληρώνει 148.000 ευρώ (85%) σε 20 χρόνια με τρέχον επιτόκιο.

3+1 βήματα για τους χρεωμένους δανειολήπτες
Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές, επαγγελματίες αλλά ΟΧΙ εμπόρους και στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια.

1ο βήμα: Εξωδικαστική ρύθμιση με βοηθό τον Συνήγορο του Καταναλωτή ή δικηγόρο.

2ο βήμα: Αν αποτύχει, προσφυγή σε Ειρηνοδικείο, ακόμη και χωρίς δικηγόρο.

α) Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση που περιλαμβάνει:

περιουσιακά στοιχεία εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου κατάσταση πιστωτών, κυρίως τραπεζών (οφειλή, κεφάλαιο, τόκοι)

σχέδιο ρύθμισης οφειλής (μηναία δόση) πρόσκληση όλων των πιστωτών για ρύθμιση.

Η αίτησηΔΕΝθα επιφέρει αυτόματη αναστολή δόσεων.

Ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει τις δόσεις ΜΕΤΑτην κατάθεση της αίτησης (όχι τις καθυστερούμενες).

Αν οι πιστωτές έχουν αντίρρηση στο σχέδιο, γίνεται νέα πρόταση του οφειλέτη.

3ο βήμα: Η νέα πρόταση κρίνεται από το δικαστήριο. Χρειάζεται συναίνεση πιστωτών που εκπροσωπούν 50% των οφειλών.

Το Ειρηνοδικείο αποφασίζει μέσα σε ένα εξάμηνο τη μηνιαία δόση του δανειολήπτη για τέσσερα χρόνια. Πληρώνεται μέρος των οφειλών που κρίνει το δικαστήριο. Κάθε έξι μήνες το δικαστήριο αξιολογεί τη δόση.

4ο βήμα: Η περιουσία του οφειλέτη πωλείται. Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας Από τη ρευστοποίηση της περιουσίαςΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙη πρώτη κατοικία. Ο δανειολήπτης εξοφλεί σε 20 χρόνια το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας για να τη σώσει. Πρόκειται για διαδικασία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗαπό τη μηναία δόση.

Μετά το τέλος της τετραετίας τα υπόλοιπα χρέηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
πηγή:tovima.gr

Οι συνηθέστερες ερωτήσεις δανειοληπτών



Η υπερχρέωση αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη -με βάση το εισόδημα από την εργασία τους- ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο Κατσέλη και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παραθέτουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα και τις απαντήσεις που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου (συνοπτική παρουσίαση της ρύθμισης);

Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.

Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου:

Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Ποια χρέη αφορά:
Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση, ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.

Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;

Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.

Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;

Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.

Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία μου;
Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 30%. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).

Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;

Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.

Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;

Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.

Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;
Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Πως γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;

Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.

Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;

Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση, τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;
Τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.

Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;

Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.

Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;

Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.

Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;

Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).

Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:
Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.\

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;

Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.

Πως παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;

Στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;

Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.

Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;
Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν. Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά). Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.

Πως γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;
Το δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;

Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.

Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;

Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;
Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.

Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;
Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.

Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;
Στη γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.

Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);

Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Γιατί 5 χρόνια στον Τειρεσία;
Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με το συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);

Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι.

Πως γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;
Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον για αυτό το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;
Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση। Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις.
πηγή: http://epirusgate.blogspot.com/