Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Νέα παράταση για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία. Πότε λήγει και ποιους αφορά

Την μία παράταση μετά την άλλη δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν οι φορολογούμενοι προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Π. Οικονόμου, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την πρώτη φορά δόθηκε

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πότε θα γίνει η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καίτοι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

 

Η θέσπιση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ η εφαρμογή τους δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούλιο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι...

Στεγαστικά: Το σχέδιο-ανάσα για δανειολήπτες

Σχέδιο που θα φέρει βαθιά ανάσα σε περίπου 60 – 70 χιλιάδες νοικοκυριά, με στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, και θα προφυλάξει την αγορά ακινήτων από πιθανό κραχ λόγω μαζικών πλειστηριασμών, επεξεργάζονται η τρόικα και οι τράπεζες.
Την ώρα όπου τα κόμματα εξαντλούν τις προτάσεις τους για το θέμα σε προεκλογικές κορόνες, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την τρόικα, επεξεργάζονται σχέδιο ενοικίασης για 3 χρόνια των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών.
Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο...

Τα δικαστήρια ''κουρεύουν'' εκατοντάδες δάνεια πολιτών

Πάνω από 600 είναι εως τώρα οι δικαστικές αποφάσεις για διαγραφές δανείων που φτάνουν μέχρι και στο 90% του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής έχουν εκδοθεί μέχρις στιγμής πάνω από 1200 δικαστικές αποφάσεις για κούρεμα δανείων σε ιδιώτες, και το σημαντικότερο είναι πως στην πλειοψηφία τους δικαιώνουν τους οφειλέτες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως υπάρχουν αποφάσεις Ειρηνοδικείων όπυ το κούρεμα του δανείου φτάνει ακόμα και στο 90% του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασε για τον Δεκέμβριο στο 15,9%, που σημαίνει δηλαδή πως οι καθυστερήσεις αγγίζουν τα 40 δις ευρώ, όσο σχεδόν είναι το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


πηγή: newsit.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«Κούρεμα» 66% σε χρέος δανειοληπτών στην Καβάλα

Κατά 66,32% μείωσε το χρέος ζεύγους καταναλωτών, με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης, προτείνοντας να πληρώσει 38.400 ευρώ σε μια τετραετία, έναντι οφειλών ύψους 114.000 ευρώ. Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, ο σύζυγος καλείται να πληρώσει ποσό 500 ευρώ μηνιαίως και η σύζυγος 300. Οι ίδιοι οι καταναλωτές είχαν προτείνει στις τράπεζες να πληρώνουν ποσό 800 ευρώ επί μία 20ετία, προκειμένου να αποπληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους, πρόταση η οποία απερρίφθη.
Με αφορμή και αυτές τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης, ή Ένωση Καταναλωτών Καβάλας καλεί τους καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στην εφαρμογή του Νόμου 3869/2010, να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και επιπλέον να έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, η οποία προσπαθεί επί 17 χρόνια, να προασπίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών στον βαθμό που μπορεί ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει.

πηγή: trelokouneli.gr

Όλα τα (μετεκλογικά) σχέδια για τη ρύθμιση των δανείων

Θα κατατεθεί τελικώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Θα εφαρμοστεί η εξαγγελία για μείωση των δόσεων στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος και αν ναι με ποιον τρόπο; Θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί και τι θα γίνει μετά; Άλλο ένα τεράστιο μετεκλογικό μέτωπο...
Και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου η μηνιαία δόση που βαραίνει τα νοικοκυριά να μην ξεπερνά πλέον το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Η σχετική εξαγγελία έχει ήδη

Κρήτη: Το φιλί της ζωής σε άνεργο πατέρα - Κούρεψαν κατά 74% τα χρέη του!

Με μία ακόμη απόφαση «σταθμό», το ειρηνοδικείο Ηρακλείου δικαίωσε καταναλωτή που προσέφυγε στη δικαιοσύνη γλιτώνοντας το 74% του χρέους του.

Πρόκειται για άνεργο πατέρα 2 παιδιών ο οποίος προσέφυγε στο νομικό τμήμα της ένωσης καταναλωτών λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις δανειακές υποχρεώσεις του μετά την δραματική μείωση των εισοδημάτων του. Βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ενώ το ειρηνοδικείο αποφάσισε το «κούρεμα» του χρέους κατά 74%.

Το προφίλ του δανειολήπτη
Έγγαμος, πατέρας δυο τέκνων, άνεργος από

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μεγάλο χαστούκι για τις Τράπεζες, η Δικαίωση χήρας μητέρας , από το Ειρηνοδικείο στην Κρήτη

Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,σημαντική ήταν η είδηση , της ανακοίνωσης ,της υπαρ.119/2012 απόφασης, από το Ειρηνοδικείο Χανίων,, που αφορούσε μέλος της . Συγκεκριμένα: ¨Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης, πρόκειται για καταναλώτρια, χήρα με γιο φοιτητή, που είχε δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 103.521,52 σε έξη Τράπεζες.
Η εν λόγω δανειολήπτρια σήκωσε βάρος χρέωσης του αποθανόντος συζύγου της , προσπάθησε να

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Άνθρακες ο θησαυρός της ρύθμισης για τους δανειολήπτες του ΤΠΔ

Όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ζούσαν με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη ζωή τους μετά την εξαγγελία ότι η μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου μισθού. Και βγήκε η απόφαση. Την δημοσίευσε πριν από λίγο το fpress.gr. Αναλύοντάς την θα καταλάβετε ότι η όλη ιστορία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μικρή ταμειακή διευκόλυνση των οικογενειών. Όσοι περίμεναν «κούρεμα» καλό θα είναι να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Θησαυρός δεν υπάρχει. Μόνο άνθρακες.

Εντός των επόμενων ημερών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παραλάβουν από την υπηρεσία τους μια επιστολή η οποία θα τους δίνει δύο επιλογές:
Α. Να αποδεχτούν το γεγονός ότι

Χανιά: Και νέα δικαίωση υπερχρεωμένου επαγγελματία από Ειρηνοδικείο

Χρωστούσε σε τρεις τράπεζες και τα χρέη του προέρχονται από την επαγγελματική του δραστηριότητα

 Νέα δικαίωση υπερχρεωμένου επαγγελματία σε χωριό του νομού Χανίων επήλθε με την υπ' αρ. 78/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, όπως γνωστοποίησε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων διότι χρωστούσε σε τρεις τράπεζες και τα χρέη του προέρχονται από την επαγγελματική του δραστηριότητα και είναι κατά κύριο λόγο στεγαστικά, με εγγυητή αυτόν.

Πέτυχε παρά την έλλειψη συναίνεσης της δεύτερης τράπεζας η αίτησή του να γίνει δεκτή από το Ειρηνοδικείο Χανίων και ήρθε σε συναίνεση με τις άλλες δύο πιστώτριες τράπεζες.

Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, το δικαστήριο θεωρεί ότι επήλθε μεταξύ των διαδίκων συμβιβασμός και επικύρωσε το περιεχόμενο στην αίτηση-σχέδιο διευθέτησης των οφειλών και έτσι, πλέον, θεωρείται ότι ανακλήθηκε η ένδικη αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη.

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα των δανείων

«Έλα μωρέ και να μην δηλώσω το καταναλωτικό δάνειο στη φορολογική μου δήλωση τι έγινε; Ποιος θα τα ψάξει;». Η συγκεκριμένη σκέψη σίγουρα θα περνά από το μυαλό πολλών στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα. Μήπως όμως αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο; Αν όντως καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει τα στοιχεία για όλα τα δάνεια των Ελλήνων από τις τράπεζες, ο εντοπισμός όσων δεν θα εμφανίσουν τα δάνεια, θα είναι αν όχι εύκολος, τουλάχιστον πιθανός.

Μέχρι τώρα, μπορεί να μην μας ένοιαζε αλλά ο νόμος

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Ο λόγος στους πολίτες, που μαστίζονται από την ανεργία και απειλούνται με κατασχέσεις, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, έδωσε  η εκπομπή «Αποκαλύπτω».

 

Εκατομμύρια πολίτες ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας, των μέτρων του Μνημονίου, αλλά και την απειλή του

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για 10 εκατομμύρια Έλληνες

Θα καταγράφουν μέχρι και πόσα κυβικά εκατοστά νερού καταναλώνουμε!

 Σε άνευ προηγουμένου «ηλεκτρονικό φακέλωμα», και μάλιστα αναδρομικά, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο θα καταγράψει μέσω του TAXIS σε ετήσια βάση τις καταθέσεις, τα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους λογαριασμούς κινητών και σταθερών τηλεφώνων, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ΔΕΚΟ και τις ιατρικές δαπάνες.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τα «κόκκινα» στεγαστικά και οι πλειστηριασμοί

Η προεκλογική ραστώνη έχει σκεπάσει και αυτό το κρίσιμο θέμα. Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται κανονικά προσεγγίζει ολοταχώς το 15%. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες ωθούνται πλέον και σε αναχρηματοδότηση των… αναχρηματοδοτημένων δανείων. Περίοδοι χάριτος 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, λήγουν χωρίς αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες οι οποίοι ζητούν και δεύτερη ρύθμιση. Τελευταίο καταφύγιο για τους δανειολήπτες αποτελεί

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ζητά η τρόικα

Παρεμβάσεις σοκ για να αλλάξει ο χάρτης της αγοράς ακινήτων ετοιμάζει η τρόικα, που έχει θέσει στο στόχαστρό της την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

 Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η τρόικα ζητά την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ένα μέτρο που ισχύει από το 2008.

Μάλιστα, οι δανειστές θεωρούν... παράλογο το

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Φως" για τα υπερχρεωμένα

Με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου που θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται τελικά να τεθούν άμεσα σε ισχύ από την παρούσα κυβέρνηση οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε

Π. Τσαπανίδου: Δεν θα σας λυπηθούμε κύριε Παπακωνσταντίνου. Πόσα χρήματα παίρνετε

Η γνωστή δημοσιογράφος ξέσπασε όταν ο Υπουργός τη ρώτησε πόσα χρήματα παίρνει...
Καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου το πρωί της Τρίτης ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου 2009 έως και τις 17 Ιουνίου 2011, όταν και ανέλαβε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή "ΣΚΑΪ τώρα" για τις μειώσεις των μισθών και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Πώς αισθανόταν όταν έκοβε τους μισθούς; Μπορεί να ζήσει με τα χρήματα που άφησε τον κόσμο να εισπράττει; Νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη;

 Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα της Πόπης Τσαπανίδου, αλλά

ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων

ην εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων σε κράτη που πλήττονται από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρουσιάζοντας στην Ουάσιγκτον την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στελέχη του ΔΝΤ τάχθηκαν υπέρ της στοχευμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των νοικοκυριών, τονίζοντας πως μεσοπρόθεσμα μειώνουν τις χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις ακινήτων και τελικώς οδηγούν στην αποπληρωμή των δανείων.

Σε ερώτηση για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και για το εάν υπάρχει ανάγκη κουρέματος των στεγαστικών δανείων, τόνισαν πως δεν έχουν εξετάσει την ελληνική υπόθεση.

Σημείωσαν πάντως πως η αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων έχει μικρό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και είναι πιο εύκολο να συντελείται με δικαστικές αποφάσεις.

Θ. Κουκάκης
24h NewsRoom

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κατασχέσεις από 300 ευρώ και πάνω


Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις για χρέη άνω των 300 ευρώ

Για μισθούς και συντάξεις το ακατάσχετο ορίστηκε στα 1.000 ευρώ

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων κ.λπ.), για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, μπορεί να προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις το ακατάσχετο έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ.

Αυτά περιλαμβάνονται σε αναλυτικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών, όπου περιγράφονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, καθώς και τα δικαιώματα που έχουν οι οφειλέτες.

Αναλυτικά ο οδηγός του υπουργείου, που έχει τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, έχει ως εξής:

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Κούρεμα» στην αποπληρωμή δανείων ιδιωτών

Οι τράπεζες στο πλαίσιο του ρεαλισμού, αλλά και της αναγκαίας αναθέρμανσης της οικονομίας, θα πρέπει να υιοθετήσουν προτάσεις όπως αυτή της ΝΔ για «κούρεμα» των τόκων, στα δάνεια των ιδιωτών, πριν τα «κόκκινα δάνεια» τις πνίξουν...



Υπάρχει σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή συζήτηση, που δεν μπορεί να

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Φραγμοί» στη δράση των εισπρακτικών εταιρειών

Τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για τη συμπεριφορά τους



Σε ισχύ βρίσκονται πλέον οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την άσκηση της δραστηριότητας των εισπρακτικών εταιρειών, όπως και οι ρυθμίσεις για τις αρχές λειτουργίας κάθε φορέα που προσφέρει υπηρεσίες επίλυσης ή διαμεσολάβησης σε καταναλωτικές διαφορές.

Έτσι, οι εισπρακτικές εταιρείες:

* Οφείλουν να

Τη Μ. Τρίτη επανέρχεται η τροπολογία (άρθρο 49) στη Βουλή;

Η τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξανάρχεται όπως όλα δείχνουν τη Μεγάλη Τρίτη και θα περιέχει κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες

Οι τροποποιήσεις που εισάγει το άρθρο 49 βελτιώνουν σημαντικά το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών καθώς μεταξύ άλλων προβλέπουν: