Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Νέο «παράθυρο» για τη ρύθμιση των χρεών μας

Μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το ποσό των 10.000 ευρώ, έρχεται η σειρά του υπουργείου Εργασίας να προγραμματίσει παράταση και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ψήνεται» πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει τις επιχειρήσεις, έχει χτυπήσει τα
οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Άλλοι εισφοροδιαφεύγουν με κάθε τρόπο, και άλλοι ναι μεν καταθέτουν τις δηλώσεις αλλά δεν πληρώνουν με αποτέλεσμα να γεμίζει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία στην οποία ήδη λιμνάζουν περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς τα ταμεία, έχει ήδη λήξει από τις 31 Μαίου. Μάλιστα, η παράταση προϋποθέτει νόμο και δεν μπορεί να δοθεί με υπουργική απόφαση όπως συμβαίνει με τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία.
Γι' αυτό το λόγο, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη. Ζητούμενο να υπογραφεί μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα επιτρέπει τη παράταση της ρύθμισης έως τις 29 Ιουνίου. Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, τυπικά αυτή τη στιγμή η ρύθμιση έχει λήξει αν και σιωπηρά, οι αιτήσεις γίνονται δεκτές

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Με την υπαγωγή οι οφειλέτες κερδίζουν είτε το 40% των προστίμων είτε εκπτώσεις από 75% για αποπληρωμή σε επτά έως δέκα δόσεις έως και 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή καταβολής της οφειλής  έως και έξι δόσεις. Προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί  οι τρέχουσες εισφορές  από την 1/1/2012 και να καταβληθεί η  πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: