Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Εκδόθηκε η πρώτη θετική δικαστική απόφαση σε όλη την Ελλάδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

O N. 3869/2010 που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και από τις αρχές του Μάιου 2011 άρχισαν να δικάζονται οι πρώτες υποθέσεις στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε στις 28-6-2011 την υπ΄ αριθ. 15/Φ1/2011 απόφασή του, που αποτελεί και την πρώτη θετική δικαστική απόφαση σε όλη την Ελλάδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την οποία απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και αιτιάσεων των αντιδίκων Τραπεζών και με μια μνημειώδη και ιστορική απόφαση ενέταξε
τον αιτούντα δανειολήπτη στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση καταβολής στις Τράπεζες ενός υπέρογκου ποσού για τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη νομολογιακή εμπειρία εφαρμογής του νέου Νόμου,αυτή η δικαστική απόφαση καθίσταται «απόφαση – οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και επιλύει σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματα του Νόμου, όπως είναι η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του και την υποχρέωση του να καταβάλλει έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του.
Με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι η καταβολή του 85% δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο Δικαστής συνεκτιμώντας όλα τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη μπορεί να επιβάλλει και την καταβολή μικρότερου ποσού από το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς και να προβλέψει περίοδο χάριτος.
Αυτή η απόφαση καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Η απόφαση – οδηγός του Ειρηνοδικείου Αθηνών δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να ελπίζουν ότι τελικά ο Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου.
Τέλος, η απόφαση αποτελεί μια «σφαλιάρα» για τις Τράπεζες μας, καθότι μέχρι σήμερα ενεργούσαν σαν να μην υπάρχει ο Νόμος, αρνούμενες να απαντήσουν στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και αρνούμενες να κάνουν ρυθμίσεις επωφελείς για τους δανειολήπτες, πιέζοντας και εκβιάζοντας καθημερινά τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω των εισπρακτικών τους εταιρειών, απειλώντας τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ  καλεί  τους καταναλωτές, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους πολύ δύσκολους αυτούς καιρούς στις δανειακές τους υποχρεώσεις από κάρτες, δάνεια, στεγαστικά κλπ να απευθυνθούν στο Παράρτημα Πάτρας, στην οδό Φιλοποίμενος 51 και στο τηλέφωνο 2610-222626 για να κάνουν χρήση του ευεργετικού νόμου 3869/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: