Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Παρέμβαση Οικονόμου για τα χρεωμένα νοικοκυριά


Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του κ. Δριβελέγκα και παρουσία της ΥΠΟΙΑΝ, κας Λούκα Κατσέλη, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», ο κ. Θανάσης Οικονόμου παρενέβη επί των άρθρων με στόχο την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών και την καλύτερη διαδικασία εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ζήτησε:
* να μην είναι υποχρεωτική για τη χορήγηση αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων για οφειλές από στεγαστικά δάνεια, η καταβολή από τον οφειλέτη της δόσης της ενήμερης οφειλής από το χρονικό διάστημα επίδοσης της αίτησης μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Αλλά, αυτό να κρίνεται από το δικαστήριο, εφόσον τα έσοδα του οφειλέτη επιτρέπουν την καταβολή των δόσεων αυτών, ώστε να προστατεύεται η κατοικία του οφειλέτη.
* την προσθήκη διευκρίνισης ότι η ρύθμιση ως προς τα χρέη τραπεζών, καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά δάνεια, καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους θα αφορά και τις θυγατρικές τραπεζών και τις χρηματιστηριακές εταιρείες τραπεζών.
* την υποχρέωση αστικής ευθύνης εκ μέρους των τραπεζών κατά τη βεβαίωση του ποσού χρεών, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές οι τράπεζες βεβαιώνουν ένα Α ποσό και όταν ο οφειλέτης πάει στα δικαστήρια γίνεται Β ποσό.
Η ΥΠΟΙΑΝ, κα. Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις με στόχο να ενσωματωθούν στο Νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «Ο κ. Οικονόμου, μας έδωσε μία πρόταση πολύ συγκεκριμένη, κάτι για το οποίο μας έχει απασχολήσει κι εμάς, και νομίζω, ότι μπορούμε να την αποδεχθούμε. Και αφορά την αλλαγή της νομοτεχνικής βελτίωσης, του Άρθρου 6. Θα τη δούμε ακριβώς πως είναι, για να τη καταθέσουμε, ώστε να μπορεί στο δικαστήριο, να μην είναι υποχρεωτική η χορήγηση της δόσης. Θα το δούμε και θα το καταθέσουμε. Νομίζω, ότι μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό. Θέλω να μελετήσω σ’ αυτό που μας καταθέσατε το 4 το «υπό τον όρο της καταβολής», το ενδεχόμενο ασάφειας, αλλά αν δεν υπάρχει μπορούμε να το αποδεχθούμε».
πηγή: epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: