Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Πώς να μειώσετε τις δόσεις των δανείων
Στις λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει οποιοσδήποτε δανειολήπτης με στόχο να μειώσει τις μηνιαίες δόσεις του, προκειμένου να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά και να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις φθινοπωρινές ανάγκες, αναφέρεται ο βοηθός γενικός διευθυντής της Εurobank κ. Α. Πανούσης.
- Πώς μπορεί ο δανειολήπτης να μειώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου του;
«Στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων η μόνη λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα ώστε να επιμηκύνει τη διάρκεια του δανείου του, για παράδειγμα από 20 σε 25 χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν μια μηνιαία δόση της τάξεως των 900 ευρώ μπορεί να κατεβεί στα 750 ευρώ. Αναγκαία συνθήκη για να συμβεί αυτό είναι η διάρκεια του δανείου να μην υπερβαίνει οριακό σημείο της ηλικίας του δανειολήπτη. Η λύση αυτή, σε ό,τι αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης έχει μόνο στεγαστικό δάνειο, είναι και η μοναδική καθώς οι μεταφορές έχουν περιορισθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης».
- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει και καταναλωτικό δάνειο και υπόλοιπα από κάρτες πώς πρέπει να κινηθεί;
«Η λύση που απευθύνεται σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό και κάρτες είναι η ενοποίηση των τριών ξεχωριστών μηνιαίων δόσεων σε μία. Δηλαδή η μεταφορά των τριών στην προκειμένη περίπτωση λογαριασμών σε έναν ενιαίο, του οποίου η συνολική μηνιαία δόση μπορεί να είναι έως και κατά 50%-60% μειωμένη. Μοναδική υποχρέωση για τον δανειολήπτη η προσημείωση του ακινήτου του. Για παράδειγμα, αν η δόση για το στεγαστικό είναι 900 ευρώ, για την κάρτα του 300 ευρώ και για το καταναλωτικό 150 ευρώ, τότε η συνολική του υποχρέωση είναι 1.350 ευρώ. Η δόση του στεγαστικού με την επιμήκυνση της διάρκειας θα φθάσει στα 750 ευρώ. Το άθροισμα των δόσεων κάρτας και καταναλωτικού δανείου που είναι 450 ευρώ θα μειωθεί κατά 60% και θα φθάσει περίπου στα 200 ευρώ. Ετσι, φθάνουμε σε μια οφειλή της τάξεως των 950 ευρώ, εξοικονομώντας περίπου 400 ευρώ».
- Σε περίπτωση που δεν έχει ακίνητο ο οφειλέτης τι πρέπει να κάνει;
«Στην περίπτωση αυτή τον συμφέρει να μπει σε ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης οφειλών. Αυτό ισχύει για τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες. Αντί να αφήνει μικρότερα ποσά “δεξιά και αριστερά”, μπορεί να τα συγκεντρώσει όλα σε μία τράπεζα και να επωφεληθεί από την περίοδο χάριτος μηδενικού επιτοκίου που δίνουν οι τράπεζες σε τέτοιους λογαριασμούς συνήθως για έξι μήνες και από το χαμηλό σχετικά επιτόκιο- ενδεικτικά αναφέρεται το 6,9%- για όλη τη διάρκεια του δανείου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου