Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Τέλος στο εξευτελισμό του δανειολήπτη

Η ασυδοσία με απειλές, διασυρμό, τηλεφωνικό βομβαρδισμό ακόμη και τις αργίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον οφειλέτη παίρνει τέλος με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.
 Οι εισπρακτικές εταιρίες έχουν γίνει ο μπαμπούλας των δανειοληπτών. Στόχος του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι να προστατευθεί η προσωπικότητα του καταναλωτή από τις αθέμιτες πρακτικές που μετέρχονται οι εισπρακτικές εταιρίες οι οποίες δουλεύουν για λογαριασμό των τραπεζών, διορθώνοντας το νόμο του 2009.
Τα βασικότερα σημεία που θα προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι:
  • Οι εταιρίες υποχρεούνται να απέχουν από τηλεφωνικές επικοινωνίες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δηλώσει κατά τη δεύτερη ή σε οπιαδήποτε επόμενη επικοινωνία ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση.
  • Προσδιορίζεται ένα ωράριο για την επικοινωνία και τις εργάσιμες μόνο ημέρες.
  • Η επικοινωνία καταγράφεται και τηρείται τουλάχιστον για τρεις μήνες προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.
  • Οι απαγορεύσεις ως προς τη συχνότητα και οι διατάξεις για τις αθέμιτες πρακτικές ισχύουν και για τους δανειστές, π.χ. τις τράπεζες.
  • Θεσπίζονται σημαντικοί περιορισμοί και για τους δικηγόρους, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μεταφοράς των αθέμιτων εισπρακτικών μεθοδεύσεων σε δικηγορικά γραφεία.
Πηγή: εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Κυριακή 1/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: