Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

33 ερωταπαντήσεις για εξώδικο συμβιβασμό στη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών


Αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2010, η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3869/2010 για την επιδίωξη εξώδικου συμβιβασμού του οφειλέτη ...με τους δανειστές, η μη επίτευξη του οποίου αποτελεί

Τέσσερα βήματα για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

Βαθιά ανάσα σε 150.000 υπερχρεωμένους δανειολήπτες


Έτοιμες είναι οι τράπεζες να εξυπηρετήσουν και να συνεργαστούν με τους πελάτες τους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τηλεφωνική εκστρατεία των τραπεζών προς τους οφειλέτες για επαναδιαπραγμάτευση χρεών

Σε τηλεφωνική εκστρατεία έχουν επιδοθεί οι Ελληνικές τράπεζες προς τους οφειλέτες τους για επαναδιαπραγμάτευση χρεών.

Σωρεία μηνυμάτων καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ απο αναγνώστες που μας μαρτυρούν οτι,

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Alpha Bank

Παρακαλω εαν καποιος γνωριζει κατι σχετικο ας απαντησει. Ημουν κατοχος alpha bank visa πιστωτικης.
Λογω καθυστερησης πληρωμης εδω και λιγους μηνες εκλεισαν το

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Eπιβάρυνση των τραπεζών από το νόμο για τους υπερχρεωμένους «βλέπει» η Fitch

Επιβάρυνση των τραπεζών μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως σημειώνει, είναι πιθανό να επιταχύνει την εμφάνιση περιπτώσεων αθέτησης πληρωμών από πλευράς δανειοληπτών και να περιορίσει τη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακτήσουν κεφάλαια από επισφαλή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Σύμφωνα με τον οίκο, και υπό τις νέες συνθήκες, τα καταναλωτικά δάνεια και τα υψηλά στεγαστικά δάνεια σε σχέση με την αξία της κατοικίας είναι οι πιο επισφαλείς κατηγορίες ενεργητικού.
«Η νέα ρύθμιση στην ουσία μεταθέτει τη διαπραγματευτική δύναμη από την τράπεζα στο δανειζόμενο» δήλωσε ο Alessandro Settepani της Fitch.
«Αυτό από μόνο του θα ασκήσει πίεση όσον αφορά στις ανακτήσεις κεφαλαίων από τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων των τραπεζών, ακόμα και σε περιπτώσεις που η δικαστική οδός δεν έχει επιλεχθεί από τον δανειολήπτη» πρόσθεσε.

Πώς να μειώσετε τις δόσεις των δανείων


Στις λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει οποιοσδήποτε δανειολήπτης με στόχο να μειώσει τις μηνιαίες δόσεις του, προκειμένου να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά και να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις φθινοπωρινές ανάγκες, αναφέρεται ο βοηθός γενικός διευθυντής της Εurobank κ. Α. Πανούσης.

- Πώς μπορεί ο δανειολήπτης να μειώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου του;
«Στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων η μόνη λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα ώστε να επιμηκύνει τη διάρκεια του δανείου του, για παράδειγμα από 20 σε 25 χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν μια μηνιαία δόση της τάξεως των 900 ευρώ μπορεί να κατεβεί στα 750 ευρώ. Αναγκαία συνθήκη για να συμβεί αυτό είναι η διάρκεια του δανείου να μην υπερβαίνει οριακό σημείο της ηλικίας του δανειολήπτη. Η λύση αυτή, σε ό,τι αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης έχει μόνο στεγαστικό δάνειο, είναι και η μοναδική καθώς οι μεταφορές έχουν περιορισθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης».

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει και καταναλωτικό δάνειο και υπόλοιπα από κάρτες πώς πρέπει να κινηθεί;
«Η λύση που απευθύνεται σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό και κάρτες είναι η ενοποίηση των τριών ξεχωριστών μηνιαίων δόσεων σε μία. Δηλαδή η μεταφορά των τριών στην προκειμένη περίπτωση λογαριασμών σε έναν ενιαίο, του οποίου η συνολική μηνιαία δόση μπορεί να είναι έως και κατά 50%-60% μειωμένη. Μοναδική υποχρέωση για τον δανειολήπτη η προσημείωση του ακινήτου του. Για παράδειγμα, αν η δόση για το στεγαστικό είναι 900 ευρώ, για την κάρτα του 300 ευρώ και για το καταναλωτικό 150 ευρώ, τότε η συνολική του υποχρέωση είναι 1.350 ευρώ. Η δόση του στεγαστικού με την επιμήκυνση της διάρκειας θα φθάσει στα 750 ευρώ. Το άθροισμα των δόσεων κάρτας και καταναλωτικού δανείου που είναι 450 ευρώ θα μειωθεί κατά 60% και θα φθάσει περίπου στα 200 ευρώ. Ετσι, φθάνουμε σε μια οφειλή της τάξεως των 950 ευρώ, εξοικονομώντας περίπου 400 ευρώ».

- Σε περίπτωση που δεν έχει ακίνητο ο οφειλέτης τι πρέπει να κάνει;
«Στην περίπτωση αυτή τον συμφέρει να μπει σε ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης οφειλών. Αυτό ισχύει για τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες. Αντί να αφήνει μικρότερα ποσά “δεξιά και αριστερά”, μπορεί να τα συγκεντρώσει όλα σε μία τράπεζα και να επωφεληθεί από την περίοδο χάριτος μηδενικού επιτοκίου που δίνουν οι τράπεζες σε τέτοιους λογαριασμούς συνήθως για έξι μήνες και από το χαμηλό σχετικά επιτόκιο- ενδεικτικά αναφέρεται το 6,9%- για όλη τη διάρκεια του δανείου».

Διαβάστε περισσότερα: tovima.gr

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Χαλινάρι στο κυνήγι οφειλετών

Χαλινάρι και στις τράπεζες για τις πρακτικές που ακολουθούν προκειμένου να εισπράξουν οφειλές βάζει με νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του φθινοπώρου.
Το νομοσχέδιο επεκτείνεται στις τράπεζες αλλά και σε άλλους δανειστές (αλυσίδες και πολυκαταστήματα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.ά.) τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες. Με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνονται παράλληλα σημαντικές αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκεί ελέγχους για παραβίαση των κανόνων. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες και ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009, έθεσε περιορισμούς μόνο στις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών για τη λειτουργία τους και τον τρόπο ενημέρωσης των οφειλετών για τα χρέη τους. Ετσι, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου τράπεζες και άλλοι δανειστές όπως για παράδειγμα αλυσίδες και πολυκαταστήματα που πωλούν με δόσεις, εταιρείες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ.

Ετσι, πολλές φορές οι οφειλέτες ακόμη και για λίγες ημέρες καθυστέρηση στην πληρωμή λογαριασμών είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές είσπραξης του χρέους τους. Συνήθως οι τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις αναθέτουν το κυνήγι των οφειλών είτε σε εισπρακτικές εταιρείες είτε σε υπαλλήλους τους που τηλεφωνούν στους οφειλέτες και τους πιέζουν. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας διαπίστωσε ότι στον ισχύοντα νόμο οι περιορισμοί που τίθενται για τη συχνότητα των τηλεφωνικών επικοινωνιών δεν είναι ικανοποιητικοί, ενώ οι λοιπές διατάξεις που απαγορεύουν διάφορες πρακτικές ως αθέμιτες ή παραπλανητικές είναι ανεπαρκείς. «Δεν διασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής του δανειολήπτη στον μέγιστο βαθμό», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου.

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει επεξεργαστεί τις αλλαγές και εντός του φθινοπώρου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού προηγηθεί η παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.  

Οι 12 αλλαγές του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, βασικός στόχος είναι να μπει τάξη αλλά και να υπάρξει η απαιτούμενη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δανειστών και δανειζομένων με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

Οι εισπρακτικές εταιρείες αλλά και κάθε άλλος που έχει την ιδιότητα του δανειστή, δηλαδή οι τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, αλυσίδες και καταστήματα που πωλούν με δόσεις κ.τ.λ., υποχρεούνται να απέχουν από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους οφειλέτες για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δηλώσει κατά τη δεύτερη ή σε οποιαδήποτε επόμενη επικοινωνία ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση. Αυτό θα ισχύει και για κάθε μεταγενέστερη έναρξη των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Προσδιορίζεται συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τους οφειλέτες, που θα αφορά μόνο τις εργάσιμες ημέρες.

Η επικοινωνία θα καταγράφεται υποχρεωτικά και θα τηρείται στο αρχείο για τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου- εφόσον χρειαστεί- σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώνεται για την καταγραφή της συνομιλίας αλλά και για τον σκοπό της.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα μπορεί, έπειτα από καταγγελία του οφειλέτη και αίτησή της στις αρμόδιες αρχές, να ζητεί από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία) στοιχεία για τις ώρες επικοινωνίας της εισπρακτικής εταιρείας ή της τράπεζας με τον οφειλέτη, ακόμα και την καταγεγραμμένη συνομιλία ώστε να ελέγχει αν υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας.

Οι εταιρείες ενημέρωσης και κάθε άλλος δανειστής, π.χ. τράπεζες, έχουν υποχρέωση να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο επικοινωνιών ενημέρωσης των οφειλετών και να γνωστοποιούν τις επικοινωνίες στις οποίες προέβησαν στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή όταν αυτό τους ζητηθεί.

Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα έχουν, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, τη δυνατότητα μα ακούν έλεγχο με εξουσίες φορολογικού ελεγκτή.

Απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είναι δανειστές ή σε εταιρείες που δεν έχουν συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση οφειλετών η κατ΄ επάγγελμα ενημέρωση οφειλετών και γενικώς κάθε ενόχληση προς οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Μετά την έναρξη δικαστικών πράξεων θα απαγορεύεται η ενημέρωση του οφειλέτη από εισπρακτικές εταιρείες, τράπεζες αλλά και από οποιονδήποτε άλλο.

Οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία θα εφαρμόζονται για όλους τους παραβάτες του νόμου (τράπεζες, τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και όχι μόνο για εταιρείες που έχουν συσταθεί με σκοπό την ενημέρωση των οφειλετών. Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 500.000

ευρώ.

Περιορίζονται και τα περιθώρια άσκησης πίεσης στους οφειλέτες από δικηγόρους. Και αυτό για να αποτραπούν η μεταφορά των αθέμιτων εισπρακτικών μεθοδεύσεων σε δικηγορικά γραφεία.

Θα ισχύουν και για τις τράπεζες
Οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες και οι οποίες θα ισχύουν πλέον και για τις τράπεζες είναι, μεταξύ των άλλων, οι ακόλουθες: Θα απαγορεύεται να ενοχλούν συγγενείς του οφειλέτη, να προσεγγίζουν γείτονες, τον εργοδότη ή μέλη της οικογένειάς του, να ασκούν πίεση για αναχρηματοδότηση του χρέους, για μεταφορά δανείων ή διακανονισμό αλλά και να τον απειλούν για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος του.


ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
η διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δανειστών και δανειζομένων με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών

Παραδείγματα αθέμιτων πρακτικών εις βάρος οφειλετών

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ καταγγελίες: 1 Οφειλέτης οχλήθηκε τηλεφωνικά με τρόπο αγενή από υπάλληλο υποκαταστήματος τράπεζας, διότι είχε καθυστερήσει την αποπληρωμή δύο δόσεων του ανοικτού δανείου που διατηρούσε στην τράπεζα. Το θέμα καταγγέλθηκε στον Τραπεζικό Μεσολαβητή ο οποίος επελήφθη του θέματος, ενώ η τράπεζα ανέφερε ότι κατά πάγια πολιτική της ενημερώνει τους πελάτες της σε περίπτωση καθυστερημένων οφειλών τους.

2 Ατομα που επικαλούνταν την ιδιότητα του τραπεζικού υπαλλήλου τηλεφωνούσαν από απόρρητο τηλεφωνικό αριθμό στο σπίτι οφειλέτη τράπεζας πιέζοντάς τον ασφυκτικά για την εξόφληση της οφειλής του. Τα τηλεφωνήματα ήταν συνεχή σε διάφορες ώρες της ημέρας ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας.

3 Οφειλέτης δεχόταν στον εργασιακό του χώρο τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρεία για την τακτοποίηση οφειλών του προς τράπεζα. Μάλιστα σε χρονική στιγμή που ο ίδιος έλειπε από την εργασία του ενημέρωσαν για την οφειλή του τον προϊστάμενό του, δημοσιοποιώντας με τον τρόπο αυτό προσωπικά του δεδομένα και εκθέτοντάς τον στους συναδέλφους τους.

4 Δικαστικός επιμελητής που ενεργούσε για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας κοινοποιώντας έγγραφο διαταγής πληρωμής σε ηλικιωμένη δανειολήπτρια την απείλησε λέγοντάς της ότι κινδυνεύει με προσωποκράτηση εάν δεν τακτοποιήσει τις οφειλές της.

5 Παραπονούμενη δεχόταν στο κινητό της τηλέφωνο από εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών οχλήσεις για ληξιπρόθεσμες όφειλες από πιστωτικές κάρτες αγνώστου σε αυτήν προσώπου και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της ότι δεν έχει καμία σχέση με τις όφειλες δεν έπαυσαν να την ενοχλούν. Τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν έπειτα από παρέμβαση του Τραπεζικού Μεσολαβητή.

6 Πολίτης δεχόταν συνεχή τηλεφωνήματα από άτομα που επικαλούνταν την ιδιότητα του δικηγόρου και λειτουργούσαν για λογαριασμό τράπεζας, ζητούσαν την τακτοποίηση οφειλών του αποβιώσαντος πατέρα του, παρά το γεγονός ότι είχε προσκομίσει στην τράπεζα πιστοποιητικό αποποίησης κληρονομιάς. Μάλιστα τα τηλεφωνήματα συνεχίστηκαν για αρκετό καιρό και παρά την ενημέρωση της τράπεζας.

7 Για καθυστέρηση εξόφλησης λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας ενός μήνα καταναλωτής δέχθηκε απειλές ότι η καθυστέρηση αυτή ισοδυναμεί ακόμη και με μελλοντικό αποκλεισμό από τραπεζικό δανεισμό και καταγραφή του στον Τειρεσία.

Πηγή: Τραπεζικός Μεσολαβητής, Καταναλωτικές Οργανώσεις, Συνήγορος του Κατανωλωτή

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Πώς μπορείτε να μεταφέρετε τα χρέη σας από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ζητούν καθημερινά εκατοντάδες δανειολήπτες από τις τράπεζες, καθώς οι καθυστερούμενες οφειλές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 21,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα οι 8 στους 10 ζητούν αναχρηματοδότηση ή ρύθμιση των δανείων τους, αφού όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, οι πρόσφατες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ασκούν μεγάλη οικονομική πίεση σ΄ αυτούς τους δανειολήπτες.
Την ίδια ώρα το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση έχει αυξηθεί στο 8,2% στο τέλος Μαρτίου, δηλαδή πριν ακόμα ανακοινωθούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ας σημειωθεί ότι τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν στο 7,7% τον Δεκέμβριο 2009 και στο 5% τον Δεκέμβριο του 2008.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να δηλώνουν αδυναμία στην αποπληρωμή των δανείων τους και το ποσοστό τους θα είναι διψήφιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη τα δάνεια δε καθυστέρηση έχουν ξεπεράσει τα 21,5δις ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπερβούν τα 25δις ευρώ. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν στην κυριολεξία «παγώσει». Τον Ιούνιο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στο 1,5% και είναι μηδενικός στην καταναλωτική πίστη.
Η ζήτηση λοιπόν για μεταφορές είναι αυξημένη, όμως δεν παίρνουν όλοι το «πράσινο φως» για τις μεταφορές των οφειλών τους. Οι τράπεζες εφαρμόζουν πλέον αυστηρότερα κριτήρια και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος στις υποχρεώσεις του, ενώ το σύνολο των δόσεων για δάνεια και κάρτες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% των μηνιαίων αποδοχών του.
Οι τράπεζες συχνά για να εγκρίνουν δάνεια μεταφοράς οφειλών, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, όπως είναι η προσημείωση ακινήτου (ακόμα και με εγγραφή δεύτερης υποθήκης, η ύπαρξη εγγυητή κλπ).
Συγκεκριμένα τα προγράμματα που έχουν σε ισχύ σήμερα οι τράπεζες είναι τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα Άρση Βαρών για μεταφορές υπολοίπων από άλλες τράπεζες με επιτόκιο 8,5% κυμαινόμενο ή 9,2% σταθερό (στο 10,5% για συγκέντρωση οφειλών της Εθνικής).

Η Alpha bank στο πρόγραμμα συγκέντρωσης Όλα σε 1 έχει επιτόκιο 9,75% σταθερό και 9,25% κυμαινόμενο.

Η Eurobank έχει το πρόγραμμα Εντάξει με επιτόκιο 9,9% κυμαινόμενο ή 10,15% σταθερό.

Η Αγροτική Τράπεζα στο δάνειο ΜεταφέρΑΤΕ έχει επιτόκιο 8,25% σταθερό για 2 χρόνια, ή 8,95% σταθερό για 5 χρόνια ή 9,25% σταθερό για 10 χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σε ισχύ το πρόγραμμα μεταφοράς Μία και καλή με επιτόκιο 8,65% όταν η μεταφορά γίνεται σε δάνειο ή 6,9% για μεταφορά σε πιστωτική κάρτα.

Η Τράπεζα Κύπρου στο πρόγραμμα Συνεπώς μειώνει το επιτόκιο κατά 1 μονάδα το χρόνο, το οποίο απότ ο 11,35% μειώνεται στο 6,35%. Το επιτόκιο μεταφοράς σε πιστωτική κάρτα διαμορφώνεται στο 6,75%.

Το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται στο 8,45%.

Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο Τακτοποίηση Express με επιτόκιο 9,4^ (σταθερό).

Η Marfin Egnatia Bank στο δάνειο μεταφοράς Transfer έχει επιτόκιο σταθερό από 8,85% -11% και κυμαινόμενο από 8%-10,25%, στο 5,95% σταθερό για 2 χρόνια το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπων σε πιστωτική κάρτα της τράπεζας.

Η Τράπεζα Αττικής προσφέρει το δάνειο 3ετές σταθερό με επιτόκιο 9,4% σταθερό για 3 χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο euribor 1 μήνα +4,5 μονάδες περιθώριο.

Η Γενική Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 4,9% σταθερό για 2 χρόνια για μεταφορές υπολοίπων σε πιστωτική κάρτα της Geniki Bank.

H Millennium προσφέρει επιτόκιο 7,9% για μεταφορά σε πιστωτική κάρτα ή 10,25% (κυμαινόμενο) για συγκέντρωση οφειλών σε δάνειο.

Τέλος η Probank προσφέρει επιτόκιο 8,75% σταθερό για 1 χρόνο είτε για μεταφορά σε κάρτα είτε σε δάνειο

πηγή: imerisia.gr

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Εισπρακτικές Εταιρίες


ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ.ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΠΟΙΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ.ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ....ΑΦΡΑΓΚΟΣ

πηγή: tromaktiko

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK

ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΝΩ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ 860€ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΟΝΟ 600€. ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 260€ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROBANK. ΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ


Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟ! Υ ΔΙΕΠΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΕΠΕΙΤΑ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ 5 ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (?????). ΟΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΟΤΙ ΕΧΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΑΠΟΝΩΝ ΤΟΥΣ. ΚΑΤΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Πρέπει να συνεχίσουμε τις αϋπνίες;

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ.ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ BLOG ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ. ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ . ΧΡΩΣΤΑΩ! ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ ,ΔΑΝΕΙΑ,ΚΛΠ.ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΩΡΑ; ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ,ΑΝΕΡΓΙΑ.ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΗΝ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 1000 Κ. ΕΞΑΕΤΙΑΣ. ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ; ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ; ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΕΩ ΑΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ. 50 ΧΡΟΝΩΝ ΕΦΤΑΣΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΟΠΟ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΠΝΙΕΣ.  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Βασιλακης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η απάντηση είναι "όχι". Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε τις αϋπνίες. Το νομοσχέδιο της Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα σας (μας) βοηθήσει πολύ. Ας το περιμένουμε. Μια συζήτηση με τις τράπεζες για ρυθμίσεις θα ήταν μια καλή πρώτη κίνηση. Αλλά μην υπογράψετε τίποτα πριν δείτε το νομοσχέδιο. Απλώς κερδίστε χρόνο. Ειδικά αν υπάρχει ανεργία, μπορείτε να ζητήσετε αναστολή όλων των πληρωμών δόσεων μέχρι να ξαναπιάσετε δουλειά. Δεν μπορούν να σας κάνουν τίποτα ουσιαστικό.
Σε κάθε περίπτωση, στείλτε μου περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε πως μπορείτε να κινηθείτε από εδώ και πέρα.


daneioliptis

Τέλος στο εξευτελισμό του δανειολήπτη

Η ασυδοσία με απειλές, διασυρμό, τηλεφωνικό βομβαρδισμό ακόμη και τις αργίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον οφειλέτη παίρνει τέλος με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.
 Οι εισπρακτικές εταιρίες έχουν γίνει ο μπαμπούλας των δανειοληπτών. Στόχος του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι να προστατευθεί η προσωπικότητα του καταναλωτή από τις αθέμιτες πρακτικές που μετέρχονται οι εισπρακτικές εταιρίες οι οποίες δουλεύουν για λογαριασμό των τραπεζών, διορθώνοντας το νόμο του 2009.
Τα βασικότερα σημεία που θα προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι:
  • Οι εταιρίες υποχρεούνται να απέχουν από τηλεφωνικές επικοινωνίες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δηλώσει κατά τη δεύτερη ή σε οπιαδήποτε επόμενη επικοινωνία ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση.
  • Προσδιορίζεται ένα ωράριο για την επικοινωνία και τις εργάσιμες μόνο ημέρες.
  • Η επικοινωνία καταγράφεται και τηρείται τουλάχιστον για τρεις μήνες προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.
  • Οι απαγορεύσεις ως προς τη συχνότητα και οι διατάξεις για τις αθέμιτες πρακτικές ισχύουν και για τους δανειστές, π.χ. τις τράπεζες.
  • Θεσπίζονται σημαντικοί περιορισμοί και για τους δικηγόρους, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μεταφοράς των αθέμιτων εισπρακτικών μεθοδεύσεων σε δικηγορικά γραφεία.
Πηγή: εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Κυριακή 1/8/2010

Μέσω Τραπεζών η καταβολή Εισφορών & Φόρων!

Διάταξη-βόμβα, συμπεριλήφθη στο άρθρο 40 του νέου Ασφαλιστικού Νόμου! Καταργούνται από 1-7-2011, οι Περιοδικές Δηλώσεις Απόδοσεις Ασφαλιστικών Εισφορών & Φόρων Μισθωτών Υπηρεσιών!

Προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της διάταξης αυτής, το Υπ. Οικονομικών με τον τελευταίο φορολογικό Νόμο, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011, ΔΕΝ θ' αναγνωρίζονται για έκπτωση από τ' ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, οι δαπάνες μισθοδοσίας, εφόσον δεν θα έχουν εξοφληθεί μέσω του Τραπεζικού συστήματος.
πηγή: tromaktiko

Αυτή η ιστορία με το ΟΑΕΕ πρέπει να αλλάξει..

Για να μην νομίζετε πως έχουμε μόνο γκρίνια χωρίς προτάσεις σας επισυνάπτω την πρόταση που έχω καταθέσει στον κ. Λοβερδο κατά την διάρκεια της διαβούλευσης του ασφαλιστικού και την έχει ενσωματώσει στις προτάσεις της η Ομοσπονδία Ελληνικών ΣΥνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών.
Είναι παγκοσμίως γνωστό και μετρημένο πως οι επιχειρήσεις έχουν πιθανότητες επιβίωσης 30% στην καλύτερη περίπτωση.
Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που αναλαμβάνουν το ρίσκο της αποτυχίας (με πιθανότητα να αποτύχουν >70%!!!), που προσφέρουν στην κοινωνία και στους συνανθρώπους τους το υπέρτατο αγαθό της εργασίας, που παράγουν τον πλούτο της χώρας, να έχουν ασφαλιστικό φορέα που τους βάζει φυλακή αν δεν τα καταφέρουν…!!!
Ποιο άρρωστο μυαλό έβαλε όλους εμάς σε αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε κεφαλαιοποιητικό, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ρίσκα…!!!;;;
Μήπως το 1960 ήταν αλλιώς τα πράγματα;;;  Σε ποια χώρα στον κόσμο σε βάζουν φυλακή αν δεν πληρώσεις τις εισφορές σου;;;  Τις δίκες σου, δηλαδή αυτές που αφορούν εσένα μόνο, το αν θα πάρεις σύνταξη, το αν θα σε πετάξουν έξω από το νοσοκομείο αν δεν έχεις να πληρώσεις…!!! Είναι εξαιρετικά κατανοητό γιατί στην Ελλάδα όλοι θέλουμε να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι… Εμείς οι νέοι που δεν εκπροσωπούμαστε από τους υπόλοιπους «παραγωγικούς φορείς» (ΓΕΣΕΒΕ, ΕΒΕΑ κτλ) έχουμε ιδέες – λύσεις λίγο διαφορετικές από την διαιώνιση της ίδιας χαζομάρας…

Πρόταση για την σύνδεση της παραγωγικότητας και της υπευθυνότητας των επιχειρηματιών/μικρομεσαίων/ελεύθερων επαγγελματιών με την ασφάλιση τους.

Ας ξεκινήσω με την δική μου περίπτωση.

Προσφορά.
Σαν ελεύθερος επαγγελματίας και εν συνεχεία σαν επιχειρηματίας μέχρι σήμερα έχω προσφέρει στο Ελληνικό κράτος από την εργατικότητα μου και την επιχειρηματικότητα μου (νούμερα που προκύπτουν από τις λογιστικές καταστάσεις μου) τα τελευταία 18 χρόνια:

Προσφορά εργασίας σε τρίτους 1218 Εργατομήνες
Αξία σε εισφορές και μισθούς 2.177.000€
Χρεωστικό ΦΠΑ 489.000€
Φόρους 408.000€
Όγκος Εξαγωγών 570.000€

Άρα έχω συνεισφέρει απευθείας με την επιχειρηματικότητα μου στο κράτος:
• Σε φόρους 897.000€ (ΦΠΑ πληρωτέο και φόρο εισοδήματος)
• Έχω προσφέρει εργασία σε συμπολίτες μας 1218 μηνών, με μέσω όρο μηνιαίων μεικτών αποδοχών 1.787€ που αντιστοιχούν σε 2.177.000€
• Επίσης έχω προσφέρει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 570.000€ από εξαγωγική δραστηριότητα

Το ΤΕΒΕ που θα έπρεπε να έχω πληρώσει συνολικά μέχρι σήμερα αντιστοιχεί σε 35.000€.
Ανάληψη χρηματοοικονομικού κινδύνου
Για να επιτύχω τα παραπάνω έχω ρισκάρει με το μοναδικό ακίνητο που είχα στην διάθεση μου άξιας 160.000€. Ακίνητο που τελικά έχασα.
Πέραν αυτού έχω αναλάβει την υποχρέωση, ως επιχειρηματίας, να καλύπτω με όλα τα μέσα που έχω και με όλες τις δυνάμεις μου, ανεξαρτήτως αν η αγορά ταλανίζεται αν οι πελάτες μου δεν με πληρώνουν κτλ, εγώ πρέπει να καλύπτω όλες τις υποχρεώσεις μου έναντι του ΙΚΑ και της εφορίας ακόμα και μετά το πέρας της επιχειρηματικής δράσεις ακόμα και αν δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου ή να μην μπορώ να πληρώσω το νοίκι του σπιτιού μου.

Η κατάσταση σήμερα.
Είμαι 43 χρονών, μετά από προβλήματα της αγοράς και διάφορους άλλους παράγοντες τα τελευταία έξι χρόνια, με εξαιρετική δυσκολία τα βγάζω πέρα και πληρώνω την ρύθμιση του ΙΚΑ με κόστος την οικογενειακή ειρήνη και το ψωμί των παιδιών μου.
Ακόμα και το ρεύμα στο σπίτι μου με πολύ δυσκολία το πληρώνω… έχω τρία παιδιά 6, 5, 3 ετών, όπως καταλαβαίνεται, δεν έχω ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και ο ΟΑΕΕ κυνηγά να με βάλει φυλακή… Τελικά τα κατάφερε μια στιγμή που πήγαινα τα παιδιά μου να παίξουν σε ένα φαστ φουντ χωρίς να το προσέξω πάρκαρα σε κίτρινη γραμμή… αυτόφωρο μπροστά στα παιδιά μου… φυλακή κτλ… Ζω οριακά κάνοντας δουλειές του ποδαρού, είμαι Ηλεκ. Τεχνολόγος μηχανικός με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο ΟΑΕΕ με κυνηγά γιατί δεν μπορώ να το πληρώσω, βλέπετε μετά από όλα τα παραπάνω έχει την χαμηλότερη προτεραιότητα… πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο ρεύμα το νοίκι ή το λιγοστό ψωμί που καταφέρνω να φέρω στα παιδιά μου…
Είναι εξαιρετικά εγωιστικό να μην πληρώνω την ρύθμιση του ΙΚΑ που αφορούν εισφορές των πρώην εργαζομένων μου και να πληρώνω τον ΟΑΕΕ για την πάρτη μου… όσων αφορά την φυλακή όμως… και τα δυο σε βάζουν μέσα…

Ο προβληματισμός
Πως είναι δυνατών να έχω προσφέρει στην χώρα μου και στους συμπολίτες μου με την εργασία μου, τις ιδέες μου, την τόλμη μου και την περιουσία μου (που τελικά έχασα), πάνω από 3.000.000€ εκατομμύρια ευρώ…!!! και η πολιτεία, για το καλό μου, να με κυνηγά με τον ΟΑΕΕ να θέλει με βάλει στην φυλακή… επειδή δεν μπορώ να καταβάλω τις εισφορές μου για να πάρω σύνταξη ΕΓΩ, όχι κανένας άλλος, αλλά ΕΓΩ… ενώ παράλληλα δεν έχω καμιά ιατροφαρμακευτική κάλυψη…
Όλη η παραπάνω προσφορά μου στην χώρα είναι άνευ σημασίας με το σημερινό σύστημα. Έτσι είναι δυνατών στα γεράματα μου να πεθάνω σε ένα παγκάκι αβοήθητος… και όλα αυτά όχι γιατί δεν ήμουν εντάξει στις υποχρεώσεις μου έναντι τρίτων, αλλά απλός γιατί πήρα το ρίσκο και μπήκα σε μια πορεία χωρίς επιστροφή, να προσπαθήσω δηλαδή να φτιάξω μια επιχείρηση και να προσφέρω σε μένα αλλά και στους συνεργάτες μου μια καλύτερη ζωή.
Κάποιος καλοθελητής θα έλεγε, γιατί ρε μάγκα δεν έκλεβες την εφορία, τους μισθούς των υπαλλήλων σου, γιατί δεν έκανες εισφοροδιαφυγή, αφού ξέρεις πως κανείς δεν θα σε βοηθήσει αν αποτύχεις;
Συγγνώμη κύριοι αλλά αυτά δεν είναι οι αρχές που μου έδωσαν οι γονείς μου, η λαμογιά δεν περνά καν από το μυαλό μου… δηλαδή επειδή το σύστημα έχει ένα πρόβλημα εγώ να κλέψω και να τα βγάλω στην «άκρη»…
Μα τι επιλογή είναι αυτή; ή λαμογιά ή στο παγκάκι;
Όχι, αρνούμαι, δεν θα γίνω λαμόγιο, αλλά θα κάνω κάτι για να αλλάξει το σύστημα.

Η πρόταση
Σκέφτηκα λοιπών κάτι πάρα πολύ απλό για να αλλάξει αυτή η ανισότητα αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία των επιχειρηματιών απέναντι στο κράτος.
Δεν είναι δυνατόν αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες να είναι στο ίδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). Οι υποχρεώσεις τους και οι ευθύνες τους είναι εντελώς διαφορετικές. Όπως και τα ρίσκα και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν είναι εντελώς άλλου μεγέθους.
Έτσι τα «ταμεία» (Φ.Κ.Α.), κατά την γνώμη μου, πρέπει να είναι τέσσερα. Τα υπάρχοντα τρία του νόμου (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ) συν ένα νέο, αυτό των «Εργοδοτών» που θα βασίζεται σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι αναδιανεμητικό.
Σε αυτό το ταμείο θα μπαίνει αυτόματα όποιος έχει καλύψει μισθολογικά τουλάχιστον έναν εικονικό εργαζόμενο που πληρώθηκε για τουλάχιστον 35 χρόνια εικονικής εργασίας με το 125% του βασικού μισθού από την επιχειρηματική δράση του.

Παράδειγμα,
Αν κάποιος «εργοδότης» (ο οποίος σήμερα χαρακτηρίζεται αυτοαπασχολούμενος) προσλάβει δέκα υπαλλήλους και τους απασχολήσει για 3,5 χρόνια και η μέση αμοιβή τους αντιστοιχεί στο 125% του βασικού μισθού, όπως θα προκύπτει από τις μισθολογικές καταστάσεις, ένα πόσο της τάξης των 700.000 Ε με όλες τις εισφορές (των εργαζομένων και του εργοδότη υπολογισμένες), αυτό θα αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εικονικής εργασίας.

(10 εργαζόμενοι Χ 14 μήνες) Χ 3,5 χρόνια = 490 εργατομήνες

14 μήνες Χ 35 χρόνια = 490 εργατομήνες.

Ο «αυτοαπασχολούμενος» θα μεταβαίνει αυτόματα στο ταμείο των εργοδοτών. Θα μπορεί όμως αν το επιλέξει ακόμα και να διατηρήσει αυτό των αυτοαπασχολούμενων (αλλά πλέων όχι υποχρεωτικά, αλλά επικουρικά) συνεχίζοντας να πληρώνει τις εισφορές του.
Δηλαδή από την στιγμή που κάποιος επιχειρηματίας κατάφερε και απασχόλησε τουλάχιστον ένα ακόμα πολίτη αυτής της χώρας για μια «ζωή» (35 χρόνια εργασίας) αυτόματα να έχει άλλη αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.
Αυτό το ταμείο δεν θα έχει εισφορές κανενός είδους και θα παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια ζωή. Η χρηματοδότηση του θα είναι από το δημόσιο και θα απορρέει από τον πλούτο που παράγει για την χώρα η επιχειρηματικότητα.
Αυτό που θα έχει όμως θα είναι ένα point system που θα επιβραβεύει ή θα κόβει παροχές (το ύψος της σύνταξης), αναλόγως την αξιοπιστία του εργοδότη έναντι των εργαζομένων του και των υποχρεώσεων του έναντι του δημοσίου.
Αν κάποιος καταφέρει και μπει σε αυτό το ταμείο θα έχει πέραν της βασικής του σύνταξης (όπως προτείνεται από το σχέδιο) και μια επιπλέων από το δημόσιο, όπου οι δυο μαζί θα του εξασφαλίζουν ένα βασικό επίπεδο ζωής, της τάξης των 850 Ε.
Από εκεί και πέρα αναλόγως πόσες «εικονικές τριακοπενταετίες» έχει πληρώσει σε «εργαζόμενους» με μια κλίμακα αντιστρόφως γεωμετρική (για δυο 1100 E, για τρεις 1230 Ε κτλ.) να μπορεί να φτάσει σε μια οροφή σύνταξης των π.χ. 3.000 Ε μηνιαίως αν έχει λ.χ. 20 τριακοπενταετίες. Δηλαδή αν ένας εργοδότης έχει δώσει δουλειά σε άλλους είκοσι πολίτες αξίας 13.500.000 Ε, να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη ανάλογη της προσφοράς του…
Αυτό το ποσό θα απομειώνεται μέχρι και θα εξαφανίζεται αν ο εργοδότης έχει οφειλές π.χ. στο ΙΚΑ ή αν δεν τήρησε την εργατική νομοθεσία σωστά στον ενεργό επιχειρηματικό του βίο.
Δικαιούχοι θα είναι: σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης ο υπόλογος, στην περίπτωση Ο.Ε. - Ε.Ε. είναι ο διαχειριστής που είναι μέτοχος με πάνω από το 33% και στην περίπτωση Α.Ε. - Ε.Π.Ε. ο Διευθύνων Εκτελεστικός Σύμβουλος που είναι μέτοχος με πάνω από το 33% της επιχείρησης.

Η πρόταση έχει τρεις στόχους
Ο πρώτος στόχος είναι, να αφαιρέσει τον βραχνά του ΟΑΕΕ και των εισφορών του, από τους επιχειρηματίες. Ένας βραχνάς που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Που σαν αποτέλεσμα έχει, επιχειρηματίες που ρίσκαραν, πέτυχαν για λίγα χρόνια να έχουν μια υγιή επιχείρηση, τόλμησαν, έδωσαν δουλειά, αλλά σε μια στραβοτιμονιά ή μια οικονομική κρίση, όχι μόνον να μην έχουν ελπίδα ποτέ να πάρουν σύνταξη, όχι μόνο να τους κυνηγά ο ΟΑΕΕ να τους βάλει φυλακή ή να τους εκποιήσει το σπίτι τους (αν δεν τους το έχουν ήδη πάρει οι τράπεζες…), αλλά να μην μετράται καθόλου η προσπάθεια τους όλα τα χρόνια που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους και στο κοινωνικό σύνολο και να κινδυνεύουν να πεθάνουν στο παγκάκι χωρίς σύνταξη και χωρίς καμία επιβράβευση της προσπάθειας τους (της έστω και αποτυχημένης), όπου όμως απολογιστικά έδωσε εργασία σε τόσους ανθρώπους.
Έτσι να μην ωθείτε ο επιχειρηματίας στην λαμογιά, μιας και θα γνωρίζει πως το σύστημα δεν θα καραδοκεί να τον σκοτώσει στην πρώτη αποτυχία του, αλλά αντίθετα θα τον προστατέψει αν είναι συνεπής. Με αυτών των τρόπο θα προάγουμε την τίμια επιχειρηματικότητα και θα αλλάξουμε την νοοτροπία του «φάε τώρα, γιατί κανένας δεν θα είναι δίπλα σου αν αποτύχεις».
Ο δεύτερος στόχος είναι προφανείς, είναι η επιβράβευση της αξιοπρεπούς επιχειρηματικότητας και αντίστροφα η τιμωρία της ασυνεπούς επιχειρηματικότητας.
Και ο τρίτος στόχος είναι σαφώς η προώθηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί ως κίνητρο στο υποσυνείδητο των επιχειρηματιών σαν μια έμμεση, μέσω της εργασίας που θα δίνουν, εξασφάλιση/αποταμίευση σε περίπτωση αποτυχίας τους.
Τελικά η ιδέα θα οδηγήσει στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, που τόσο πολύ, έχουμε ανάγκη.
Σημείωση:  Όλα τα παραπάνω ποσοστά / νούμερα είναι ενδεικτικά και χρίζουν περεταίρω μελέτης αποτελούν όμως ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Αχιλλόπουλος

Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.
http://www.esyne.gr/
Επικεφαλής ομάδας μελετών & θεσμικών παρεμβάσεων