Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Βάζουν χέρι στις καταθέσεις - Οι τράπεζες μπορούν να δεσμεύουν λογαριασμούς οφειλετών

Εφορίες και ΣΔΟΕ, με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιούν το νόμο που
 υποχρεώνει τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα να δεσμεύουν τις καταθέσεις των χρεωμένων νοικοκυριών που έχουν οφειλές στο δημόσιο. Με τη ρύθμιση που έγινε στο σχετικό νόμο, οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία μπορεί πλέον να αυτεπαγγέλτως να ζητήσει και να πετύχει άρση του απορρήτου και να κατασχέσει μέρος των καταθέσεων του οφειλέτη σε τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε τράπεζας, κρατικής ή μη, ή ακόμη και μετοχών που μπορεί να έχει στο χρηματιστήριο.


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις», ο Άρειος Πάγος είχε ταχθεί κατά του της εφαρμογής του νόμου 2915/2001. Ωστόσο, με τη ρύθμιση του άρθρου 24, επήλθε η άρση του απορρήτου, που έχει το δικαίωμα κατασχέσεων έναντι του οφειλέτη καταθέτη, αλλά μόνο για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός πακιστανού μετανάστη, ο οποίος είχε τις λιγοστές καταθέσεις του να κάνουν «φτερά», επειδή χρωστούσε πρόστιμο για φορολογικές εκκρεμότητες. Είχε προτιμήσει, αντί να πληρώσει το πρόστιμο, να αγοράσει μια μεταχειρισμένη Mercedes!Δεν υπάρχουν σχόλια: