Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο

Σε κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων των οφειλετών του Δημοσίου θα μπορεί να προχωράει και η ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών.

Η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του
προϋπολογισμού αλλά και ο εισπρακτικός και φορολογικός μηχανισμός όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επιστρατεύσει και τα στελέχη της ειδικής ομάδας στο κυνήγι των οφειλετών και στην είσπραξη των χρεών.
Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών θα έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να προχωράει σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών για να εισπράξει τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της».
Και επειδή η επικεφαλής της ομάδας είναι σύμβουλος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, τα έγγραφα ή οι εντολές που θα εκδίδονται από την ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από τα μέλη της ομάδας που είναι εφοριακοί υπάλληλοι.
Στο στόχαστρο της ομάδας κρούσης του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι φορολογούμενοι – οφειλέτες που εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων να χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και εξειδικευμένες υποθέσεις.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου εκτός από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς απειλούνται με Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: