Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

«Καλπάζουν» τα κόκκινα δάνεια

Συνεχίζεται η άνοδος των καθυστερήσεων καθώς η ύφεση επηρεάζει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεωνΔιαδοχικά ρεκόρ από μήνα σε μήνα καταγράφουν οι καθυστερήσεις δανείων στην εγχώρια αγορά, καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία οδηγεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε
αδυναμία πληρωμής των δόσεών τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη καταναλωτική και στην επιχειρηματική πίστη, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει η κατάσταση και στα στεγαστικά δάνεια.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη δύσκολη συγκυρία τόσο με τη διενέργεια προβλέψεων, όσο και με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μεταφορές δανείων από τράπεζα σε τράπεζα δεν πραγματοποιούνται, καθώς κανένα πιστωτικό ίδρυμα δε θέλει να φορτωθεί έναν πελάτη που δυσκολεύεται να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Κατά συνέπεια οι αλλαγές των όρων εξόφλησης αποτελούν εσωτερική υπόθεση της πιστώτριας τράπεζας.
Εως σήμερα έχουν ρυθμιστεί χορηγήσεις 15 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα μειώνουν τις μηνιαίες καταβολές των πελατών τους με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων τους, με αναστολή εξόφλησης μέρους ή του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου ή ακόμη και με διαγραφή ενός ποσοστού επί του χρέους τους. Μέσα στην τελευταία διετία έχουν ρυθμιστεί σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια, που αντιστοιχούν σε χορηγήσεις άνω των 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η έξαρση της ανεργίας έχει σαν αποτέλεσμα το 30% - 40% των προϊόντων που ρυθμίζονται να ξαναπαρουσιάζουν πρόβλημα μετά από λίγο καιρό και να χρειάζονται νέα αναδιάρθρωση. 

Την κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει τους επόμενους μήνες η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο το ευρω-επιτόκιο «ξεκόλλησε» από το ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ είναι πολύ πιθανό μετά από μία τρίμηνη στάση να αυξηθεί εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, επηρεάζοντας τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβαρύνει κι άλλο τις δόσεις, δημιουργώντας μία νέα γενιά προβληματικών δανείων, με δεδομένη και την ύφεση που επιδρά αρνητικά στα εισοδήματα όλων. 

Χαρακτηριστικά της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο των καθυστερήσεων στην εγχώρια αγορά είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι τράπεζες για την πορεία των δανείων που δεν αποπληρώνονται για διάστημα άνω των 90 ημερών. Ολες οι τράπεζες εμφάνισαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση άνοδο στα δάνεια σε καθυστέρηση. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν ότι βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων θα «κορυφωθεί» την επόμενη χρονιά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου για τις καθυστερήσεις

Εθνική Τράπεζα 
* Στο 9,3% οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα από 8,4% στο τέλος του 2010 και 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα. 
* Στο 23,6% τα καταναλωτικά, στο 11,5% τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και στο 7% τα στεγαστικά δάνεια. 

Alpha Bank 
* Στο 9,6% ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα, αυξημένος κατά 90 πόντους σε τριμηνιαία βάση και κατά 300 σε ετήσια

Eurobank EFG 
* Στο 9,24% οι καθυστερήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από 6,07% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τράπεζα Πειραιώς
* Αύξηση των καθυστερήσεων στην Ελλάδα στο 7,9% από 6,9% στο τέλος του 2010, με μεγάλη πίεση στα επιχειρηματικά δάνεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: