Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Καλπάζουν» τα κόκκινα δάνεια

Συνεχίζεται η άνοδος των καθυστερήσεων καθώς η ύφεση επηρεάζει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων



Διαδοχικά ρεκόρ από μήνα σε μήνα καταγράφουν οι καθυστερήσεις δανείων στην εγχώρια αγορά, καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία οδηγεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε
αδυναμία πληρωμής των δόσεών τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη καταναλωτική και στην επιχειρηματική πίστη, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει η κατάσταση και στα στεγαστικά δάνεια.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη δύσκολη συγκυρία τόσο με τη διενέργεια προβλέψεων, όσο και με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μεταφορές δανείων από τράπεζα σε τράπεζα δεν πραγματοποιούνται, καθώς κανένα πιστωτικό ίδρυμα δε θέλει να φορτωθεί έναν πελάτη που δυσκολεύεται να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Κατά συνέπεια οι αλλαγές των όρων εξόφλησης αποτελούν εσωτερική υπόθεση της πιστώτριας τράπεζας.
Εως σήμερα έχουν ρυθμιστεί χορηγήσεις 15 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα μειώνουν τις μηνιαίες καταβολές των πελατών τους με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων τους, με αναστολή εξόφλησης μέρους ή του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου ή ακόμη και με διαγραφή ενός ποσοστού επί του χρέους τους. Μέσα στην τελευταία διετία έχουν ρυθμιστεί σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια, που αντιστοιχούν σε χορηγήσεις άνω των 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η έξαρση της ανεργίας έχει σαν αποτέλεσμα το 30% - 40% των προϊόντων που ρυθμίζονται να ξαναπαρουσιάζουν πρόβλημα μετά από λίγο καιρό και να χρειάζονται νέα αναδιάρθρωση. 

Την κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει τους επόμενους μήνες η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο το ευρω-επιτόκιο «ξεκόλλησε» από το ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ είναι πολύ πιθανό μετά από μία τρίμηνη στάση να αυξηθεί εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, επηρεάζοντας τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβαρύνει κι άλλο τις δόσεις, δημιουργώντας μία νέα γενιά προβληματικών δανείων, με δεδομένη και την ύφεση που επιδρά αρνητικά στα εισοδήματα όλων. 

Χαρακτηριστικά της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο των καθυστερήσεων στην εγχώρια αγορά είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι τράπεζες για την πορεία των δανείων που δεν αποπληρώνονται για διάστημα άνω των 90 ημερών. Ολες οι τράπεζες εμφάνισαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση άνοδο στα δάνεια σε καθυστέρηση. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν ότι βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων θα «κορυφωθεί» την επόμενη χρονιά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου για τις καθυστερήσεις

Εθνική Τράπεζα 
* Στο 9,3% οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα από 8,4% στο τέλος του 2010 και 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα. 
* Στο 23,6% τα καταναλωτικά, στο 11,5% τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και στο 7% τα στεγαστικά δάνεια. 

Alpha Bank 
* Στο 9,6% ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα, αυξημένος κατά 90 πόντους σε τριμηνιαία βάση και κατά 300 σε ετήσια

Eurobank EFG 
* Στο 9,24% οι καθυστερήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από 6,07% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τράπεζα Πειραιώς
* Αύξηση των καθυστερήσεων στην Ελλάδα στο 7,9% από 6,9% στο τέλος του 2010, με μεγάλη πίεση στα επιχειρηματικά δάνεια

1 σχόλιο:

Claudia Klein είπε...

Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Spotcap Global Financial Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Προσφέρω κάθε είδους υπηρεσίες δανείου

Χρειάζεστε άμεση οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους σκοπούς; εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ και χορηγούμε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 3% ετησίως. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε διάφορους στόχους με μια μεγάλη γκάμα δανειακών προϊόντων.

Αναγνωρίζω το γεγονός ότι η λήψη ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα. υψηλό επιτόκιο, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό σκορ ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

Όχι άλλοι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις στην τράπεζα. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε

Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λάβετε απάντηση αμέσως

Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν έχετε χρήματα, απλώς γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

Η οικονομική σου ελευθερία είναι στα χέρια σου!!