Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Τραπεζικά τρικ με δάνεια για να συγκρατηθούν οι επισφάλειες

Μάχη οπισθοφυλακής για να διατηρήσουν σε νορμάλ επίπεδα τις επισφάλειες τους δίνουν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες. Η δε προσπάθεια τους αυτή αναμένεται να ενταθεί και να κορυφωθεί προσεχώς, καθώς οι προβλέψεις της «επόμενης μέρας» που γίνονται, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.
Ειδικότερα, αυτό το οποίο γίνεται με την περίπτωση των δανείων, για την αγορά αυτοκινήτου, είναι
κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική. Έχουν φτάσει στο σημείο, εφόσον πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του δανείου, να …χαρίζουν κι ένα ποσό, αρκεί να μην κινδυνεύουν με το ενδεχόμενο να τους μείνει το αυτοκίνητο …αμανάτι.
Ο λόγος προφανής: Οι μάντρες, όπου συγκεντρώνονται τα δεσμευμένα ΙΧ ή όσα επιστρέφονται οικειοθελώς από τους δανειολήπτες που δεν έχουν να τα αποπληρώσουν, έχουν «φισκάρει». Και μπροστά στον κίνδυνο, το φαινόμενο να πάρει τη μορφή επιδημίας, οι τράπεζες αναγκάζονται να καταφύγουν ακόμα και σε πρωτόγνωρα γι αυτές μέσα.
Όπως, για παράδειγμα, στο να αναχρηματοδοτούν το δάνειο με τη λογική «κράτα το αυτοκίνητο και πληρώνει όποτε έχεις», με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση, οι ίδιες αποφεύγουν να δουν το δάνειο να εξελίσσεται σε κόκκινο, όμως, ο δανειολήπτης μπαίνει τελικά στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Οπότε, το τίμημα είναι και πάλι ακριβό, για τον ίδιο.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αν δεν υπήρχε και κάποιο «αντίτιμο», τότε αυτή η τακτική θα είχε γίνει «μόδα» και κανείς δεν θα αποπλήρωνε το δάνειο του.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ακόμα κι έτσι, οι επισφάλειες πολύ δύσκολα δείχνουν ότι θα συγκρατηθούν. Ήδη, στο κομμάτι της καταναλωτικής πίστης, έχουν ξεπεράσει το 15%, ανεβάζοντας τον γενικό μέσο όρο πάνω κι από το 12%. Κι όλοι αναρωτιούνται πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση, όσο η κρίση θα βαθαίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: