Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Στο σφυρί ακίνητα ακόμη και για σχεδόν ασήμαντα χρέη! Πηγή:www.capital.gr

Μπορεί οι πλειστηριασμοί για οφειλές έως 200 χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες να απαγορεύονται λόγω του Νόμου Κατσέλη, ωστόσο κάθε εβδομάδα βγαίνουν στο σφυρί δεκάδες ακίνητα για χρέη προς ιδιώτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν ακόμη και από 3 χιλιάδες ευρώ!

Κατά την τελευταία διετία, ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει
αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, με τους πιστωτές να καταφεύγουν στην «φόρμουλα» του πλειστηριασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν πάντοτε να εισπράττουν τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με το δισεβδομαδιαίο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων βγαίνουν στο σφυρί για χρέη:

-1.600 ευρώ, τριάρι διαμέρισμα στην Αθήνα
-9.500 ευρώ, διαμέρισμα στην Παιανία
-11.000 ευρώ, σε μεγάλη ανώνυμη εταιρεία  διαμέρισμα με πάρκινγκ και ημιυπαίθριους
-11.800 ευρώ, σε ομόρρυθμη εταιρεία οικόπεδο 500 τ.μ. στον Ωρωπό
-14.300 ευρώ, σε ανώνυμη εταιρεία κατάστημα στην Αθήνα
-15.600 ευρώ, σε εμπορική εταιρεία κατοικία 100 τ.μ.
Παγίδα
Όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί στο Capital.gr, είναι αβέβαιο εάν ο πιστωτής θα καταφέρει να εισπράξει τις οφειλές, βγάζοντας στο σφυρί την περιουσία του «κακοπληρωτή».

Και αυτό επειδή είναι πολύ πιθανόν να περιμένουν στην... «ουρά» πολυάριθμοι άλλοι πιστωτές που διεκδικούν την είσπραξη των χρεών τους. Αξίζει να σημειωθεί περίπτωση ακινήτου που κατακυρώθηκε έναντι 100.000 ευρώ, όμως ο πιστωτής έβγαλε μόνο τα έξοδα της κατάσχεσης, καθώς ο οφειλέτης είχε «άγνωστα» χρέη 80.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ποσό εισπράχθηκε από τράπεζα και άλλες εταιρείες.

Επίσης, η κατάσχεση και κατ’ επέκταση ο πλειστηριασμός μπορεί να μην πραγματοποιηθούν, εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι υφίσταται η έννοια της καταχρηστικότητας, δεν μπορεί δηλαδή να βγαίνει στο σφυρί μεγάλης αξίας «asset» για μικρές οφειλές.

Πάντως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κατάσχεση λειτουργεί κατά βάση ως μέσο πίεσης του οφειλέτη, καθώς, εάν βρεθεί το ποσό, ακυρώνεται ο πλειστηριασμός.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι εάν ο οφειλέτης καταβάλλει τα έξοδα της κατάσχεσης, η διαδικασία παίρνει μετάθεση.
Σε περίπτωση στάσης πληρωμών
Τί πρέπει να γνωρίζουν όσοι δανειολήπτες εκτιμούν ότι σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους;
Καταρχάς, η τράπεζα χαρακτηρίζει ένα δάνειο «κόκκινο» όταν δεν πληρωθούν τρείς μηνιαίες δόσεις: την 91η ημέρα ενημερώνεται η νομική υπηρεσία του πιστωτικού ιδρύματος και αποστέλλεται εξώδικο στον «κακοπληρωτή» από τον οποίο απαιτείται η αποπληρωμή του συνολικού ποσού του δανείου σε διάστημα περίπου ενός μήνα.
Στη συνέχεια εκδίδεται «διαταγή πληρωμής», δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσονται τα αρμόδια όργανα να κατάσχουν το ακίνητο. Ποια εναλλακτική διαθέτει ο οφειλέτης; Να... πληρώσει το σύνολο του δανείου, όπως και τους τόκους αυτού, οι οποίοι αντιστοιχούν στο διάστημα από την στιγμή παραλαβής του εξωδίκου μέχρι την ημέρα της καταβολής του ποσού.
«Μία ασφαλής τακτική που υιοθετείται συχνά από όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι η καταβολή μέρους της δόσης πριν από την εκπνοή του τρίτου μήνα, ώστε να υπάρχει κινητικότητα στον λογαριασμό. Με τον τρόπο αυτόν η τράπεζα δεν ζητάει το συνολικό ποσό, αλλά μόνο τις δόσεις» εξηγεί στο Capital.gr ο νομικός Νίκος Σιαμάκης.

Όπως αναφέρει, οι οφειλέτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής επικαλούμενοι τυπικό ή ουσιαστικό πρόβλημα στην διαταγή πληρωμής.
Για παράδειγμα, μπορούν να αμφισβητήσουν το ύψος του ποσού που καλούνται να πληρώσουν, ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται δεκτή η «στάση πληρωμών» λόγω ασθένειας ή απώλειας της απασχόλησης.
Εάν τελικά το ακίνητο «βγει στο σφυρί» (για οφειλές προς τράπεζες άνω των 200 χιλιάδων ευρώ) και για την αγορά του καταβληθεί τίμημα ισοδύναμο του δανείου πλέον ο ενδιαφερόμενος δεν χρωστάει στην τράπεζα, ενώ, αντίθετα εάν το τίμημα είναι μικρότερο από το δάνειο τότε οφείλει τη διαφορά (π.χ. για σπίτι με δάνειο 200 χιλιάδων ευρώ που πλειστηριάζεται προς 120 χιλιάδες, η τράπεζα έχει λαμβάνειν από τον οφειλέτη 80 χιλιάδες ευρώ).
Εάν η πώληση της ιδιοκτησίας πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο τίμημα, συγκριτικά με τα οφειλόμενα, ο «κακοπληρωτής» έχει λαμβάνειν. Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση -ακόμη και εάν ο υπερδανεισμένος αποπληρώσει το συνολικό ποσό του δανείου του- η «στάση πληρωμών» συνεπάγεται υπαγωγή στον Τειρεσία τουλάχιστον για μία πενταετία...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: